Sastojci:

  • 2 šalice lješnjaka
  • 1/4 šalice sirovog kakao praha ili običan kakao u prahu - možete ga staviti više za još intenzivniji okus čokolade
  • 1/3 šalice javorovog sirupa
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli
  • Malo mlijeka na biljnoj bazi, potrebno je samo ako je Nutella pregusta (neobvezno)

Postupak pripreme:

  1. Rasporedite lješnjake u jednom sloju na lim za pečenje i stavite u pećnicu između 8-10 minuta na 160 ° C (uz pomoć ventilatora).
  2. Kad su spremni, izvadite iz pećnice. Možete ostaviti lješnjake da se malo ohlade, a možete ih i istresti ravno na kuhinjsku krpu i trljati. Podignite bočne strane krpe i zamotajte ih oko sebe kao da cijedite krpu od viška tekućine. Ovo bi trebalo popustiti sve ljuske.
  3. Izvadite lješnjake iz ljuskica i istresite u snažni procesor hrane ili blender.
  4. Miksajte dok ne dobijete glatki maslac. Za to će vam trebati oko petnaest minuta. Međutim, ovo će varirati.
  5. Nakon što postignete teksturu s kojom ste zadovoljni, dodajte sve preostale sastojke u blender i ponovo miksajte dok se temeljito ne sjedine. Ako vam se čokoladni namaz čini pregustim, tada možete dodati malo mlijeka na biljnoj bazi kako biste ga omekšali.
  6. Jednom spremna, Nutella bez mlijeka može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku 2 tjedna.