Sastojci:
- 2 šalice lješnjaka
- 1/4 šalice sirovog kakao praha ili običan kakao u prahu - možete ga staviti više za još intenzivniji okus čokolade
- 1/3 šalice javorovog sirupa
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
- Malo mlijeka na biljnoj bazi, potrebno je samo ako je Nutella pregusta (neobvezno)
Postupak pripreme:
- Rasporedite lješnjake u jednom sloju na lim za pečenje i stavite u pećnicu između 8-10 minuta na 160 ° C (uz pomoć ventilatora).
- Kad su spremni, izvadite iz pećnice. Možete ostaviti lješnjake da se malo ohlade, a možete ih i istresti ravno na kuhinjsku krpu i trljati. Podignite bočne strane krpe i zamotajte ih oko sebe kao da cijedite krpu od viška tekućine. Ovo bi trebalo popustiti sve ljuske.
- Izvadite lješnjake iz ljuskica i istresite u snažni procesor hrane ili blender.
- Miksajte dok ne dobijete glatki maslac. Za to će vam trebati oko petnaest minuta. Međutim, ovo će varirati.
- Nakon što postignete teksturu s kojom ste zadovoljni, dodajte sve preostale sastojke u blender i ponovo miksajte dok se temeljito ne sjedine. Ako vam se čokoladni namaz čini pregustim, tada možete dodati malo mlijeka na biljnoj bazi kako biste ga omekšali.
- Jednom spremna, Nutella bez mlijeka može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku 2 tjedna.