Potrebno vam je:
- Salamura
- 500 ml filtrirane vode
- 1 žlica morske soli
- 400g isjeckanog crvenog kupusa
- 1 jabuka, isjeckana
- Staklena tegla od 1,2 kg, dobro oprana
- ¼ šalice organskog jabučnog octa
Postupak pripreme:
- Da biste napravili salamura, u vrču pomiješajte vodu i sol.
- Dobro operite ruke, a zatim kupus i jabuku stavite u staklenku i pritisnite prema dnu.
- Kupus i jabuku prelijte slanom vodom, a zatim ulijte jabučni ocat. Kupus i jabuka trebaju biti potpuno prekriveni tekućinom.
- Zatvorite poklopac i lagano protresite da se salamura i jabučni ocat pomiješaju.
- Stavite staklenku na toplo mjesto u kuhinji i ostavite da odstoji 24 sata. Možda ćete primijetiti nešto mjehurića - to je normalno.
- Nakon 24 sata otvorite poklopac i ponovno pritisnite smjesu. Ako smjesa nije potpuno pokrivena tekućinom, dodajte još malo vode, soli i jabučnog octa.
- Zatvorite poklopac i ostavite da odstoji još 6-7 dana. Čistom vilicom izvadite jabuku i kupus. Spremno je za konzumaciju.
- Ako primijetite bijeli film s bakterijama na vrhu salamure, jednostavno ga skinite žlicom.
Savjet: Što tanje narežete kupus i jabuku, brže će fermentirati i bit će mekši.
Izvor: wellbeing.com.au