Enzim alinaza
"Kad se svježi češnjak nasjecka ili izreže, aktivirate enzim zvan alinaza", kaže za portal wellandgood gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz. Alinaza, pretvara alin (sulfoksid u svježem češnjaku) u spoj nazvan alicin, koji je antibakterijski, antivirusni i antifungalni. (Također je znanstveno povezano sa dobrobiti za srce.)
Uz to, češnjak je pun hranjivih sastojaka: vitamina B, vitamina C, E i K, cinka, folata, željeza, magnezija, fosfora i natrija.
Kako kuhati češnjak?
Zanimljiv popis, zar ne? Prema dr. Bulsiewiczu, važno je i kako kuhate. Ako želite dobiti maksimalne koristi, trebate pričekati 10 minuta između sjeckanja i upotrebe.
Otprilike toliko vremena treba da se alinaza aktivira i pretvori alin u alicin. Svakako je vrijedno dodatnog vremena za pripremu jer je alicin posebno koristan za zdravlje crijeva jer ubija loše bakterije, a istovremeno pomaže dobrim bakterijama.
Evo još jedne zabavne činjenice o kuhanju s češnjakom: Spajanje s drugim povrćem iz porodice alijuma - lukom, porilukom ili mladim lukom - poboljšava bioraspoloživost cinka i željeza. Osim toga, i kombinacija je prilično ukusna.
Dakle, ovdje je važno zapamtiti da je strpljenje zasigurno vrlina, a u slučaju kuhanja s češnjakom nutritivno korisni sastojci pojačavaju se u navedenom vremenu.