Neugledan, a veoma ljekovit

Aromatičan i ljutkast, đumbir se jednako dobro uklapa i u slane i u slatke recepte. Već mala količina đumbira dovoljna je da se od njega napravi ljekoviti čaj, a od njega se pripremaju i iscjeljujući oblozi za tijelo koji pospješuju eliminaciju nakupljene sluzi u organizmu te tako pomažu u borbi protiv alergija i drugih problema dišnog sustava. 

Osim toga, đumbir je izvrstan i u liječenja probavnih tegoba:
istraživanja su pokazala da opušta i smiruje probavni trakt, smanjuje nadutost te pomaže kod mučnina i povraćanja u trudnoći. Uspješno uklanja simptome morske bolesti i mučninu uzrokovanu kretanjem. Djeluje i protuupalno pa je veoma koristan za ljude oboljele od reumatoidnog artritisa i osteoartritisa. Ako sve to nije dovoljno, novija istraživanja pokazuju da glavni aktivni sastojak đumbira možda može spriječiti rast stanica raka debelog crijeva te uništiti stanice raka jajnika. 

đumbir
đumbir Foto: Kristina Lenard
RECEPTI

Juha za bolji osjećaj (za 4 osobe)

SASTOJCI:
1 l vode
4 sušene shitake gljive
traka kombu alge
20 dag mlade mrkve
10 dag korabice
2 mlada luka
3 žlice svježeg đumbira, sitno nasjeckanog
3 žlice maslinova ulja
2 žlice tamari umaka
Stavite u kipuću vodu kombu alge i shitake gljive, kuhajte 10 minuta pa izvadite iz vode. Gljivama odstranite peteljku, a klobuke narežite na rezance. Mrkvu i korabu narežite na kockice. Na maslinovom ulju prepržite đumbir, dodajte mrkvu, korabu i gljive. Prelijte toplim temeljcem od gljiva. Juhu kuhajte 15 minuta, a zatim dodajte tamari umak. Prokuhajte još dvije minute. Ukrasite nasjeckanim mladim lukom.

đumbir
đumbir Foto: Kristina Lenard
Chutney od rajčica s đumbirom

(za 4 osobe)
SASTOJCI:
konzerva narezanih pelata
3 žlice svježeg đumbira, sitno nasjeckanog
3 žlice maslinova ulja
2 žlice smeđeg šećera
2 prstohvata soli
papar po želji

Na toplo maslinovo ulje stavite pelate, dodajte sol i kuhajte dvadesetak minuta. Dodajte smeđi šećer i nastavite kuhati bez poklopca. Kada tekućina ispari i umak postane gust, dodajte nasjeckani đumbir. Neka prokuha 1-2 minute. Po želji možete dodati crnog papra.