Raspitajte se među poklonicima zdravog načina prehrane tko vam može dati starter za kombuchu.

Sastojci

  • 1 l vode
  • ¼ šalice sirovoga smeđeg šećera
  • 1 žlica sencha zelenog čaja (ili crnog čaja)
  • ½ šalice gotovoga kombucha napitka
  • komadić kombucha gljive

Zagrijte vodu skoro do vrenja, maknite je s vatre, dodajte listiće čaja i poklopite. Nakon petnaestak minuta procijedite, dodajte šećer i dobro promiješajte. Pričekajte da se čaj dobro ohladi pa ga prelijte u veću staklenku širokoga grla. Dodajte kombucha napitak i komadić gljive, otvor staklenke zatvorite papirnatim ubrusom ili gazom i čuvajte na tamnome mjestu oko 7 dana.

Kušajte, napitak bi trebao biti blago kiselkast i lagano gaziran. Ako više volite jače kiselu kombuchu, pričekajte još nekoliko dana. Prelijte u staklenke ili boce, a 1/2 šalice napitka i gljivu koristite sljedeći put. Procijeđenu kombuchu možete dodatno aromatizirati dodavanjem osušenog voća, komadića svježeg đumbira, biljnih čajeva i sl. Dnevno možete piti onoliko koliko vam odgovara, a jedna čaša na dan tijekom tjedna dovoljna je da osjetite dobrobiti toga tonika.