U Hrvatskoj je već nekoliko godina poznat pojam „paleolitska prehrana“ (poznat i kao LCHF), a sljedbenika toga koncepta svakim danom sve je više. Ukratko, u toj se vrsti prehrane odbacuju šećer, pšenično brašno, rafinirana biljna ulja i industrijske prerađevine, a jede se cjelovita hrana u izvornom obliku, posebno riba, meso i jaja organskog podrijetla, maslo, hladno prešana ulja, orašasti plodovi, sjemenke te povrće. Uslast!

  • filet divljeg lososa (oko 300 g)
  • žlica masla (ghee)
  • žlica maslinova ulja
  • dvije žlice listića badema
  • 10 zrna crvenog papra
  • sol, papar, origano
  • 10 listića svježe kadulje
  • 2 češnja češnjaka
  • senf

Fini komad divljeg lososa (filet) operite pod tekućom hladnom vodom i obrišite papirnatim ručnikom ili kuhinjskom krpom namijenom samo za takve pothvate.
Ribu sa svih strana dobro natrljajte srednje ljutim senfom. Posolite je, popaprite i pospite origanom. Na žlici masla u tavi ispržite ribu, prvo sa strane na kojoj je koža, dok se ne zarumeni, a tada oprezno okrenite filet i prvo pržite na jakoj vatri, a potom na laganijoj nekoliko minuta. Tavu poklopite žičanom mrežom tako da masnoća ne šprica po kuhinji.

Istovremeno usitnite dva češnja češnjaka i desetak manjih (ili 3-4 veća) listića svježe kadulje. Okrenite ribu ponovno na kožu, pospite češnjakom, kaduljom, dodajte još dvije žlice oljuštenih i na listiće nasjeckanih badema te crvenog papra za dekoraciju.

Sve prelijte još vrućim maslom na kojem se pekla riba te sve nakapajte s malo maslinova ulja za bolji tek. Riba je spremna za serviranje. Odlično se slaže s dalmatinskom „mišancijom“ na lešo.