Cjelovite žitarice esencijalni su dio zdravih prehrambenih navika i izvrstan izvor složenih ugljikohidrata, vlakana, vitamina i minerala. Veganska prehrana bogata rafiniranim, prerađenim žitaricama ne može se opisati kao zdrava, stoga ako vaša smočnica već nije ispunjena cjelovitim žitaricama, zgrabite svoju platnenu vrećicu i otrčite nabaviti cjelovite žitarice s mog popisa i nikad se više ne osvrćite.
Kao što vidite u tablici, neke se žitarice prije kuhanja mogu namakati ili prepržiti, no nije nužno. Namakanje čini tvrđe žitarice (smeđa riža, ječam, pir) lakše probavljivima, jednako kao i kuhanje u ekspres-loncu, dok će prženjem žitarice dobiti orašast okus. Mekše žitarice (proso, amarant, kvinoja, heljda) uputnije je staviti u već uzavrelu vodu jer će se na taj način skuhati ravnomjernije i smanjit će se ljepljivost.
Žitarica Omjer vode (u šalicama) Vrijeme kuhanja Priprema prije kuhanja
Smeđa riža 1:2 (hladna voda) 40 - 50 minuta Namakanje 8 sati
Bijela riža 1:2 (proključala voda) 20 minuta
Kvinoja 1:2½ (proključala voda) 15 - 20 minuta
Pir / ječam 1:2 (hladna voda) 40 - 50 minuta Namakanje
Amarant 1:3 (proključala voda) 25 minuta
Heljda 1:2 (proključala voda) 15 - 20 minuta Prženje nasuho
Proso 1:2 (proključala voda) 15 - 20 minuta Prženje nasuho