KAKO IH UZGOJITI: Sjeme operite i očistite, a potom namočite (plutajuće sjemenke spustite na dno), pokrijte gazom i ostavite na mračnom mjestu nekoliko sati. Ocijedite vodu pa sjemenke ravnomjerno u tankom sloju poslažite na stakleni tanjur, pladanj ili u staklenku. Oblikujte samo jedan sloj, pripazite da sjemenke ne budu jedna preko druge te da su uvijek vlažne, ali ne i namočene u vodi.

Zbog razvoja bakterija, potrebno ih je dva-tri puta dnevno ispirati hladnom vodom. Sjemenke možete isprati u cjediljki ispod mlaza vode ili staklenku napuniti vodom pa je izliti kroz gumicom pričvršćenu gazu. Kada klice proklijaju, nastavite ih redovito ispirati sve dok ne dostignu željenu visinu. Dan prije konzumiranja, klice izložite suncu da pozelene. Jedite ih svježe ili ih čuvajte u hladnjaku, a prije jela obavezno ih operite.

GDJE KUPITI SJEME: Najzdravije je kupiti sjeme iz biološko-organskog uzgoja koje je namijenjeno uzgoju klica. Možete ga pronaći u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane, primjerice u trgovini bio&bio, u online trgovini www.biodar.hr ili kod provjerenog prodavača na lokalnoj tržnici, primjerice na zagrebačkom Dolcu na štandu Solina Klice, te u većim supermarketima.

Mungo grah
Vrijeme namakanja: 8-12 sati u staklenci
Mjesto klijanja:
u plitkoj staklenoj ili keramičkoj posudi ili tanjuru pokrivenom gazom
Ispiranje:
2-3 puta dnevno
Vrijeme klijanja:
2-5 dana
Visina za konzumaciju: 1-7 cm
Na tanjuru: idealan za kineska i egzotična azijska jela

Brokula
Vrijeme namakanja: 6-8 sati u staklenci
Mjesto klijanja:
u staklenoj ili keramičkoj posudi ili tanjuru pokrivenom gazom
Ispiranje:
2-3 puta dnevno
Vrijeme klijanja:
3-6 dana
Visina za konzumaciju: 0,5-1 cm
Na tanjuru: dodajte u sok od povrća, u salate s povrćem, tofuom ili mesom te u povrtne juhe

Sezam
Vrijeme namakanja: 4-6 sati
Mjesto klijanja:
u plitkoj staklenoj ili keramičkoj posudi
Ispiranje:
2-3 puta dnevno
Vrijeme klijanja:
2-3 dana
Visina za konzumaciju: 0-0,5 cm
Na tanjuru: dodajte ga u sok od povrća, juhe, pržena jela, salate i deserte