Hrana je najjednostavniji način kojim dolazimo do zdravlja, ali i do srca onih kojima kuhamo. Ono što svakodnevno konzumiramo trebalo bi biti prva linija cjelovitog pristupa prehrani pa tako i kruh kao namirnica koju Hrvati najviše konzumiraju. Sve donedavno i za mnoge iskusne kuharice njegovo spravljanje činilo se predugim i kompliciranim postupkom s upitnim krajnjim uspjehom.

No, otkad su jednostavniji recepti za kruh, poglavito s blogova, čiji autori na dnevnoj bazi čitateljima prenose vlastita iskustva u spravljanju bolje i kvalitetnije hrane, preplavili internet, više nema isprike. Svoj kruh se trudim spravljati što češće i u njemu koristiti zdravije namirnice poput meda, zobenih pahuljica, raženog i pirova brašna, a vama predlažem da iskušate recept Novozelanđanke Elenor Ozich s bloga www.petite-kitchen.com koji oduševljava moje goste i ukućane:

Kruh se originalno peče u posudi od gusa s poklopcem, no jednako dobro se peče i na limenoj podlozi, prvih 30 minuta prekriven folijom. Elenor u receptu koristi pirovo brašno, no ono se može zamijeniti raženim ili heljdinim brašnom.  

3 šalice pirova brašna
1 ½ šalica tople vode
¼ šalice meda ili 3 žlice kokosova šećera
1 žličica morske soli
2 žličice suhog kvasca

U manjoj posudi pomiješajte toplu vodu, med ili kokosov šećer i kvasac. Prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu 5 - 10 minuta dok se ne podigne ili zapjeni. U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte mješavinu s kvascem i umijesite vilicom da se sastojci povežu. Posudu prekrijte vlažnom krpom i ostavite sa strane 2 - 3 sata dok se smjesa ne udvostruči. Pećnicu zagrijte za 220 ˚C te u nju na 30 minuta stavite posudu s poklopcem da se ugrije. Ako koristite lim, on će se zagrijati mnogo brže.  

U međuvremenu, koristeći špatulu, prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i nježno ga oblikujte u kuglu. Tijesto nemojte mijesiti. Izvadite vruću posudu ili lim iz pećnice, prekrijte papirom za pečenje te na njega stavite tijesto. Pokrijte posudu poklopcem, a lim folijom. Pokriveni kruh pecite 30 minuta, pa skinite poklopac/foliju i pecite još 15 minuta. Izvadite kruh iz posude/lima te ga prebacite na metalnu rešetku da se skroz ohladi.