20 g suncokretovih sjemenki
250 g kopriva (izvaganih prije pranja)
2 češnja češnjaka
100 ml ekstradjevičanskoga maslinova ulja
25 g prehrambenoga kvasca ili naribanog parmezana
sol i svježe mljeven papar
Suncokretove sjemenke popržite nasuho na tavi dok ne zamirišu i lagano potamne. Istresite ih na tanjur i ostavite da se ohlade. Za to vrijeme koprive temeljito operite hladnom vodom, a zatim nekoliko minuta prokuhajte pa ostavite da se ohlade te potom dobro ocijedite. Češnjak oljuštite.
U blender stavite suncokretove sjemenke, prokuhane koprive i češnjak. Miksajte i pritom postupno ulijevajte maslinovo ulje. Kad smjesa postane glatka, dodajte prehrambeni kvasac ili parmezan te sol i papar. Kušajte pa po potrebi dodajte još začina. Stavite u čistu, najbolje steriliziranu, staklenku, na vrh ulijte malo maslinova ulja te do posluživanja držite u hladnjaku, gdje može stajati i nekoliko tjedana ako se pazi da se pesto uvijek uzima čistom žlicom.