Domaći bakin kruh

Sastojci: 750 g cjelovitog miješanog brašna (pšenica 300 g, raž 150 g, ječam 150 g, kukuruz 150g)

• 250 g brašna T-850 ili T-1100
• 2 dl kiselog tijesta (kvasa)
• 7 dl kipuće vode
• 1 ravna žličica soli


Kvas (ne kvasac, nego kiselo tijesto) razmutite s mlakom vodom i sa šakom cjelovitog brašna napravite kašastu masu (malo gušće nego za palačinke). Ostavite na toplome da se digne. U međuvremenu kipućom vodom poparite cjelovito brašno, izmiješajte ga kao žgance (na stolu, ne na vatri) i ostaviti da se ohladi. Na 1 kg brašna dodajte jednu ravnu žlicu morske soli. Kad se kvas digne, izmiješajte ga s poparenim i ohlađenim (mlakim) cjelovitim brašnom, dodajte brašno tipa 850 ili 1100 i dobro izmijesite.
Prije stavljanja u namazanu i posipanu pliticu, ostavite šalicu kvasnog tijesta za sljedeći kruh. Tijesto za kruh poravnajte u plitici i zareže nožem (da se lakše diže) pa ostavite pokriveno vlažnom krpom na toplome da se digne. Mekše zamiješan kruh lakše se i brže diže. Šalicu s kvasom također ostavite na toplome da se digne, a zatim ga spremite na hladno gdje se može čuvati i mjesec dana.
Pećnicu zagrijte na 200ºC. Dignuti kruh „umijte“ mlakom vodom i stavite u pećnicu. Nakon pola sata snizite temperaturu na 180ºC i pecite još pola sata. Pečeni kruh ima lijepu smeđu koru i „zvoni“ kad kucamo prstima po dnu. Ako je kruh deblji, peče se i dulje od 60 minuta. Trajnost ovakvog domaćeg kruha je oko dva tjedna.

Voćni kruh

Sastojci: 1 kg tijesta prema osnovnom receptu za bakin kruh

• 300 g grožđica
• po 200 g nasjeckanih suhih šljiva,
smokava, marelica, jabuka
• 300 g grožđica
• po 100 g sjeckanih oraha, lješnjaka,    
badema
• malo soli, cimeta, vanilije,
muškatnog orašćića


Suho voće operite i malo namočite s prstohvatom soli. Pola sameljite, a pola nasjeckajte na rezance. Grožđice namočite s malo soli, neka ostanu cijele. Orašasto voće grubo sameljite ili nasjeckajte. Sve sastojke dodajte tijestu i dobro izmijesite. Pecite u okruglom kalupu ili posudi od litre. Na površini zarežite rozetu da se kruh lakše diže. Ostalo sve kao kod bakinog kruha. Količina suhog i orašastog voća može biti i manja ili veća od predložene. Ovaj kruh može trajati i do mjesec dana i odličan je za popodnevnu užinu uz čaj.
Recepti: Zlata Nanić, Bio-zrno, Zagreb


Integralna focaccia Mediterranea


• 3 šalice brašna T-850
• 1 šalica tople vode
• 1/2 žličice soli
• 1/2 paketića praška za pecivo bez aluminija
• 1 žlica slada
• 6 sušenih rajčica, nasjeckanih
• sušeni ružmarin po želji
• 1-2 češnja češnjaka
• 4 žlice maslinovog ulja


U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi pomiješajte slad, toplu vodu i dvije žlice maslinovog ulja pa tekuću smjesu polako ulijte u posudu s brašnom i ručno umijesite tijesto. Gotovo tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji jedan sat u toploj prostoriji.
Zagrijemo pećnicu na 200°C. Na nauljeni lim stavimo odstajalo tijesto i poravnamo površinu, a zatim napravimo rupice vilicom i premažemo s dvije žlice maslinovog ulja. Pečemo 20-ak minuta. Netom prije nego što tijesto stavimo u zagrijanu pećnicu, na donju policu stavimo vatrostalnu zdjelicu s 3 dcl vode koja tu ostaje do kraja pečenja.
Gotovu focacciu izvadite i na nju stavite nasjeckane sušene rajčice i usitnjeni češnjak te dva-tri prstohvata sušenog ružmarina. Po želji dodajte još maslinovog ulja i stavite natrag peći još tri minute. Treba biti blago smećkaste boje i hrskava.
Recept: Željka Fordren Jambrešić