2½ šalice glatkog brašna

½ šalice zobenog, integralnog ili pirovog brašna 

3 žličice praška za pecivo

prstohvat soli

1 šalica biljnog mlijeka

4 žličice jabučnog octa

125 g svježeg špinata

za posipanje: zobene pahuljice i/ili sjemenke kima

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Velik lim obložite papirom za pečenje. U velikoj posudi dobro promiješajte obje vrste brašna (glatko možete i prosijati) sa solju, a zatim umiješajte prašak za pecivo. U blender ulijte mlijeko, dodajte jabučni ocat i listiće špinata. Smiksajte tako da dobijete potpuno glatku mješavinu. Odvojite žlicu, a ostalo ulijte u mješavinu brašna. Kratko promiješajte da se sastojci povežu, a zatim tijesto podijelite na tri dijela.

Od svakog oblikujte kuglu, lagano je pobrašnite, stavite na lim za pečenje i samo malo pritisnite dlanom kako biste dobili kruščić promjera oko 15 cm. Površinu ukriž zarežite oštrim nožem pa premažite odvojenim mlijekom sa špinatom i pospite zobenim pahuljicama i/ili kimom. Pecite 30-ak minuta; donji dio mora lagano posmeđiti, površina dobiti koricu, a kruh kad ga se kucne, "zvučati" šuplje. Kruščiće stavite na rešetku i pokrijte čistom kuhinjskom krpom (to je važno da ostanu meki jer ne sadrže masnoću; iz istog razloga, najbolje ih je pojesti isti dan). Ovaj kruh možete napraviti i bez špinata: zamijenite ga sa 60 ml biljnog mlijeka.