180 ml biljnog mlijeka (sojino, bademovo…)
1 žličica jabučnog octa
1¼ šalice brašna (150 g)
1½ žličica praška za pecivo
30 g (5 žlica) kakaa
prstohvat soli
100 g smeđeg šećera
60 ml crnog piva
80 ml hladnoprešanog ulja neutralna okusa (npr. repičino ili suncokretovo)
U kalup za muffine stavite papirnate košarice. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte biljno mlijeko i jabučni ocat pa ostavite sa strane otprilike 5 minuta. Za to vrijeme u veću zdjelu ili posudu prosijte brašno s praškom za pecivo, kakaom i solju. Biljno mlijeko koje se od octa malo zgrušalo promiješajte pa dodajte smeđi šećer, crno pivo i ulje. Dobro promiješajte da se mješavina zapjeni, a šećer rastopi. Postupno ulijte u prosijano brašno s kakaom te promiješajte. Dobivenom smjesom napunite kalupiće tako da budu ispunjeni otprilike 2/3. Pecite ih 20 do 22 minute pa izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade na rešetki.