100 g ječma
500 ml povrtnog temeljca
1 luk
1 stabljika celera
2 mrkve
5 žlica maslinova ulja
250 g pasirane rajčice
3 tikvice
2 žlice krušnih mrvica
30 g nasjeckanih oraha
1 češanj češnjaka
½ do 1 žličica sušenog bosiljka ili nekoliko listića svježeg (nasjeckanog)
¼ do ½ žličice čilija u prahu
sol i svježe mljeven papar
Najprije skuhajte ječam, i to u povrtnom temeljcu (po mogućnosti, prije kuhanja ga namočite sat-dva; ocijedite pa ubacite u kipući temeljac i kuhajte oko 30 min). Kad je ječam kuhan, ocijedite ga i pritom sačuvajte temeljac u kojem se kuhao. Luk oljuštite i nasjeckajte; celer i jednu mrkvu očistite i nasitno narežite. U loncu zagrijte 3 žlice maslinova ulja pa na njemu 10-ak minuta pirjajte povrće tako da omekša.
Dodajte kuhani ječam, dobro promiješajte i pospite čilijem u prahu. Ulijte pasiranu rajčicu i sačuvani temeljac te kuhajte još 15 minuta uz često miješanje. Za to vrijeme operite i očistite tikvice i preostalu mrkvu pa spiralizatorom od njih napravite špagete ili ih guljačem za povrće ili mandolinom narežite na tanke rezance. Lagano posolite i nauljite te dobro promiješajte.
Krušne mrvice lagano popržite na tavi pa ih pomiješajte s nasjeckanim orasima, bosiljkom te malo ulja i soli. U pećnici uključite grill. Posudu za pečenje nauljite i nju stavite pola količine povrtnih špageta. Prelijte polovinom umaka, na to stavite preostale špagete od povrća, a zatim i ostatak umaka s ječmom. Pospite mješavinom krušnih mrvica, oraha i bosiljka. Kratko zapecite pod grillom, tek toliko da dobije hrskavu zlatnosmeđu koricu. Odmah poslužite.