100 g ječma

500 ml povrtnog temeljca

1 luk

1 stabljika celera

2 mrkve

5 žlica maslinova ulja

250 g pasirane rajčice

3 tikvice

2 žlice krušnih mrvica

30 g nasjeckanih oraha

1 češanj češnjaka

½ do 1 žličica sušenog bosiljka ili nekoliko listića svježeg (nasjeckanog)

¼ do ½ žličice čilija u prahu

sol i svježe mljeven papar

Najprije skuhajte ječam, i to u povrtnom temeljcu (po mogućnosti, prije kuhanja ga namočite sat-dva; ocijedite pa ubacite u kipući temeljac i kuhajte oko 30 min). Kad je ječam kuhan, ocijedite ga i pritom sačuvajte temeljac u kojem se kuhao. Luk oljuštite i nasjeckajte; celer i jednu mrkvu očistite i nasitno narežite. U loncu zagrijte 3 žlice maslinova ulja pa na njemu 10-ak minuta pirjajte povrće tako da omekša.

Dodajte kuhani ječam, dobro promiješajte i pospite čilijem u prahu. Ulijte pasiranu rajčicu i sačuvani temeljac te kuhajte još 15 minuta uz često miješanje. Za to vrijeme operite i očistite tikvice i preostalu mrkvu pa spiralizatorom od njih napravite špagete ili ih guljačem za povrće ili mandolinom narežite na tanke rezance. Lagano posolite i nauljite te dobro promiješajte.

Krušne mrvice lagano popržite na tavi pa ih pomiješajte s nasjeckanim orasima, bosiljkom te malo ulja i soli. U pećnici uključite grill. Posudu za pečenje nauljite i nju stavite pola količine povrtnih špageta. Prelijte polovinom umaka, na to stavite preostale špagete od povrća, a zatim i ostatak umaka s ječmom. Pospite mješavinom krušnih mrvica, oraha i bosiljka. Kratko zapecite pod grillom, tek toliko da dobije hrskavu zlatnosmeđu koricu. Odmah poslužite.