Sastojci (za 4 osobe):
2 kom svinjskog filea
100 g paprike
100 g šampinjona
100 g tikvice
100 g celera
100 g mrkve
Sol
Papar po želji
Timijan po želji
500 g integralnih peni
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
2 dcl crnog vina
1 lovorov list
Ljuta papričica po želji
2 kg svježe rajčice
1 dcl bijelog vina
0,05 l agavinog sirupa ili više (da ubije kiselost rajčice)
Sezam po želji
Priprema:
Svinjski file podijeliti otprilike na pola, polovicu rastući tako da se dobije veliki odrezak koji treba posoliti i popapriti te dodati prstohvat timijana, svježe tanko rezane šampinjone, svježu papriku rezanu na tanke rezance te mrkvu, tikvicu i celer izrezane na tanke štapiće veličine šibice.
Vrhove odreska povezati drvenim štapićem, popapriti, zapeći u tavici na maslinovom ulju, a završiti u pećnici s dodatkom bijelog vina na temperaturi od 180 stupnjeva. Kad je gotov servirati na tijesto.
Tijesto staviti kuhati u slanu kipuću vodu, kad je gotovo ocijediti i pomiješati sa šalšom.
Luk narezati na kriške i staviti na maslinovo ulje da se prži; rajčicu zarezati na stražnjem dijelu i staviti u kipuću vodu na 5 min, potom ju izvaditi, pustiti da se malo ohladi i oguliti kožu te izvaditi koštice u posudi s tekućinom od rajčice. Meso od rajčice narezati na krupne komade i malo popržiti na luku, dodati sitno sjeckani češnjak, malo zaliti s tekućinom, dodati agavin sirup, crno vino, lovorov list, svježi ružmarin i ljute papričice (može se dodavati voda po potrebi). Kad meso od rajčice počinje nestajati začiniti, izvaditi ružmarin i lovor, a pirjanu rajčicu štapnim mikserom pretvoriti u umak. Umak pomiješati s tijestom, staviti meso i posipati sezamom.