Za 1 kruh potrebno je
450 g integralnog ili crnog brašna
vrhom puna žličica sode bikarbone
80 g zobenih pahuljica
½ žličice soli
450 ml mlaćenice (za vegansku verziju: 450 ml biljnog mlijeka pomiješanog sa žlicom jabučnog octa ili limunova soka; ostavite da odstoji 5 min)
2 žlice melase ili 1 žlica melase i 1 žlica meda (ili nektara od agave)
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Kalup obložite papirom za pečenje. Brašno pomiješajte sa sodom bikarbonom. Dodajte zobene pahuljice i sol te promiješajte i u sredini napravite udubinu. Pomiješajte mlaćenicu i melasu te ulijte u udubinu. Kratko promiješajte kuhačom ili rukama da se sastojci povežu u tijesto. Nemojte previše miješati! Smjesa će biti pomalo ljepljiva. Stavite je u kalup i lagano poravnajte površinu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 45 do 60 minuta. Ovako možete provjeriti je li kruh pečen: kucnite po njemu i ako odzvanja "šuplje", pečen je. Kratko ga ostavite da se ohladi u kalupu, a zatim ga izvadite i ostavite da se do kraja ohladi na rešetki.