1 luk
1 šalica ječma
2 žlice maslaca
50 ml suhog bijelog vina
4 šalice temeljca
1 crvena paprika
2 tikvice
1 žličica listića majčine dušice
prstohvat soli
2 žličice limunova soka
naribani parmezan za posluživanje
Luk oljuštite i narežite na tanke polumjesece. Papriku očistite i narežite na kockice, a tikvice dobro operite i također narežite na kockice. U loncu na srednje jakoj vatri rastopite maslac pa na njemu 3 minute popržite ječam. Dodajte narezani luk i pirjajte još 2 minute. Prelijte vinom pa kuhajte još minutu. Potom ulijte temeljac, dodajte majčinu dušicu i sol te pustite da zakipi. Dodajte papriku i tikvice.
Zatim smanjite vatru i kuhajte otklopljeno 35 do 40 minuta, odnosno dok ječam ne omekša. Maknite s vatre i umiješajte limunov sok te, po želji, još začina. Poslužite odmah posuto naribanim parmezanom. Po želji, jelo možete posuti sjeckanim orasima.
Izvor: Kuhaj.hr