Japanska dijeta s vodom smanjuje nadutost: Ovaj protokol ubrzava metabolizam, a samo jedan korak je ključan

Voda je najzdravije piće, a njezina ljekovita svojstva poznata su još od davnina. Evo kako dodatno iskoristiti čudotvornu moć vode, ubrzati metabolizam i spriječiti zadržavanje vode u tijelu

Shutterstock

Japanska dijeta s vodom uključuje pijenje nekoliko čaša vode sobne temperature svako jutro čim se probudite, a pomaže u čišćenju probavnog sustava i regulaciji zdravlja crijeva, što, prema zagovornicima, može izliječiti razne tegobe. Preporučuje se izbjegavati hladnu vodu jer može usporiti probavu, a naglasak se stavlja i na vremenski raspon između obroka kako bi ovaj tip dijete rezultirao šarolikim zdravstvenim benefitima, piše Healthline.

Voda kao najzdraviji odabir

Voda je najzdravije piće iz nekoliko važnih razloga. Prije svega, naš organizam sastoji se većinom od vode (oko 60-70%), što znači da je hidratacija ključna za održavanje optimalnog zdravlja. Voda je također beskalorična, ne sadrži šećere niti bilo kakve dodatke koji mogu biti štetni za zdravlje. Osim toga, voda je neophodna za mnoge fiziološke funkcije kao što su regulacija tjelesne temperature, probava hrane, transport hranjivih tvari i izlučivanje otpadnih produkata putem mokraće.

Naposljetku, voda je ekološki prihvatljiv izbor jer ne generira otpad kao što to čine mnogi drugi napitci koji dolaze u plastičnim ili limenim ambalažama. Dakle, voda nije samo najzdravije piće, već je i najprirodniji i najodrživiji izbor za hidrataciju.

Pravila japanske dijete s vodom

Japanska vodena dijeta ne zagovara stroga i nejasna pravila, a njezine je smjernice izuzetno jednostavno slijediti bez obzira gdje se nalazite. Najvažniji je prvi korak, a piti vodu ne smijete zaboraviti ni kasnije tijekom dana. 

  • Bez žurbe i s pauzom popijte četiri do pet čaša (160 ml) vode sobne temperature na prazan želudac nakon buđenja i prije pranja zuba.
  • Pričekajte 45 minuta prije doručka.
  • Svaki obrok konzumirajte unutar 15 minuta, a zatim čekajte najmanje 2 sata prije nego što ponovno jedete ili pijete.
  • Ponavljajte ove korake svakodnevno.

Potencijalne zdravstvene prednosti

Ova metoda pomaže u održavanju adekvatne hidratacije, što može poboljšati funkciju mozga, razinu energije i regulaciju krvnog tlaka. Zamjena zaslađenih pića vodom i ograničavanje vremena za jelo smanjuje unos kalorija, što dovodi do gubitka težine. Također, pijenje vode može poboljšati probavu, spriječiti zatvor, spriječiti nakupljanje vode u tijelu i smanjiti nadutost.

Ova dijeta nema određeni vremenski rok; možete je prakticirati onoliko dugo koliko smatrate da vam koristi.