Beauty savjeti za njegu kože uvijek donose nešto novo, ali i naglašavaju dobro poznata pravila za odabir pravilne rutine. Promjena sezona godišnjih doba uvijek je pravi trenutak za prilagodbu rutine njege kože lica i tijela, a tijekom ljeta to je osobito važno, piše Healthline.

Sunčevo zračenje, toplina i ekstremne temperature mogu izrazito nepovoljno utjecati na našu kožu, stoga je ljetna njega od presudne važnosti. Donosimo vam pet ključnih koraka kako biste tijekom ljetnih mjeseci održali kožu zdravom i blistavom:

1. Zaštita od sunca

Birajte kreme koje pružaju širokospektralnu zaštitu od UVA i UVB zraka, i nanosite ih obilno i često, posebno nakon plivanja ili znojenja. Neophodno je svakodnevno nanositi kremu za sunčanje kako biste smanjili rizik od raka kože, bez obzira na vremenske prilike. Potražite kremu za sunčanje širokog spektra SPF 30+ i ponovno je nanesite svaka 2 sata. Ne zaboravite ni na svoje usne!

2. Hidratacija

Toplina i sunce mogu isušiti kožu, stoga je važno koristiti hidratantne kreme i serume. Općenito govoreći, zrak nije tako suh ljeti kao zimi, ali dermatolozi nikako ne predlažu odricanje od hidratantne kreme - vaša se koža još uvijek može isušiti ljeti. Birajte proizvode bogate hijaluronskom kiselinom i aloe verom kako biste održali kožu vlažnom i elastičnom.

3. Čišćenje

Znojenje i uporaba krema sa SPF-om mogu začepiti pore, pa je temeljito čišćenje lica ključno. Koristite nježne čistače koji neće iritirati kožu, ali će učinkovito ukloniti nečistoće i višak sebuma. Preporučuje se korištenje tzv. metode dvostrukog čišćenja lica uz korištenje dva čistača - ulja i gela.

4. Eksfolijacija

Zaštita od sunca je važna, a znoj je prirodni način hlađenja tijela, ali oba mogu učiniti mnogo vašim porama - tu na scenu dolazi eksfolijacija. Redovita eksfolijacija pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože, omogućavajući bolju apsorpciju hidratantnih sredstava. Ipak, pazite da ne pretjerate kako ne biste iritirali kožu, posebno ako je osjetljiva.

5. Njega nakon sunčanja

Nakon izlaganja suncu, koži je potrebna dodatna njega. Korištenje proizvoda s umirujućim sastojcima poput aloe vere i pantenola može pomoći u smanjenju crvenila i obnovi kožne barijere.

Pravilna njega kože tijekom ljeta ključna je za održavanje njenog zdravlja i ljepote. Slijedeći ovih pet koraka, možete zaštititi svoju kožu od štetnih utjecaja sunca i visokih temperatura te joj pružiti potrebnu hidrataciju i njegu.