Jeste li spremni za dugoočekivani, zasluženi i osvježavajući godišnji odmor? Ovog puta vam donosim nekoliko savjeta kako najbolje i na maksimumu iskoristiti slobodne dane pred vama i ubrzati vaš duhovni rast i osobni razvoj u samo 15 dana!

Kako nas ljetno sunce počinje mamiti, mnogi od nas počinju razmišljati o tome kako će provesti zasluženi godišnji odmor. Ali što ako ove godine iskoristite godišnji ne samo za odmak od posla, već i za ponovno povezivanje sa sobom i prihvaćanje osobnog rasta

Evo kako možete svoj petnaestodnevni godišnji odmor pretvoriti u duhovni i razvojni retreat.

Dan 1-3: Postavljanje namjera i isključivanje od uobičajene svakodnevice

Važno je započeti odmor postavljanjem jasnih namjera. Što je to sto želite postići u ovih 15 dana? Zapišite to u dnevnik. Ako još niste, kupite lijepu bilježnicu koja će vam biti pri ruci za vrijeme vašeg godišnjeg odmora i u koju ćete moći uvijek zapisati misli koje se vrlo brzo i lako spuštaju, pogotovo kada se odmaknete od rutine. Želite li se osjećati opuštenije, povezanije s prirodom ili možda dobiti novu perspektivu na svoj život? Također, vrijeme je za isključivanje. Isključite obavijesti e-pošte i postavite jasnu automatsku poruku. Vjerujte mi, svijet se neće urušiti dok vas nema.

Dan 4-6: Povežite se s prirodom i njenim moćima

Priroda ima nevjerojatne iscjeliteljske moći. Provedite ove dane u planinarenju, šetnji parkom ili jednostavno sjedeći uz vodu. Zagrlite koje stablo i dišite prislonjeni uz njega osjećajući kako ste uzemljeni i povezani sa zemljom i korijenjem drveća. Pokušajte to ponavljati kad god možete - iznenadit ćete se učinkom! Prakticirajte svjesno hodanje (dah koji usklađujete s korakom i osjećanje svakog djelića tijela/mišića dok se mičete) ili hodanje bosonogi kako biste se dublje povezali s energijom zemlje. Možete i zažmiriti osjećajući kako vas zemlja umiruje i daje neku novu snagu… Ponavljajte što više.

Dan 7-9: Prihvatite svakodnevnu meditaciju i svjesnost

Uvedite meditaciju u svoju svakodnevnu rutinu. Odaberite mirno mjesto gdje možete udobno sjediti bez ometanja i usmjerite se na svoje disanje. Aplikacija YouTube obiluje mnogim različitim vođenim meditacijama u kojoj ćete, sigurna sam, pronaći neku koja je stvorena baš za vas, čak i ako ste novi u meditaciji. Prakticiranje svjesnosti tijekom cijelog dana – bilo da jedete, hodate ili čak perete suđe – može vam pomoći da ostanete prisutni i maksimalno iskoristite svoju relaksaciju. Nakon samo 10-15 dana ove prakse već možete primijetiti razliku u vašim mislima, načinu kako se slažu jedna na drugu i zaključivanju.

Dan 10-12: Stvarajte i reflektirajte se

Sada kada se osjećate stabilnije, vrijeme je da se kreativno izrazite. Bilo da pišete u dnevnik, slikate ili čak plešete po dnevnom boravku, dopustite si stvaranje bez prosudbi. Pokušajte zamisliti kako izgleda Vaš idealan život? Što je u njemu drugačije? Kako se pritom osjećate? Dozvolite si sanjarenje i neka nemoguće ne postoji. Ovo su također sjajni dani za refleksiju. Što ste do sada naučili? Jesu li se vaše namjere promijenile ili evoluirale?

Dan 13-15: Plan za integraciju

Kako se vaš osobni retreat približava kraju, počnite razmišljati o tome kako možete integrirati ove prakse u svoj svakodnevni život. Napravite plan za uključivanje meditacije u svoju jutarnju rutinu, prepravite alarm za buđenje za pola sata ranije i iskoristite to vrijeme za sebe, za vježbe disanja, pisanje dnevnika. Označite u kalendaru kada u tjednu možete odvojiti vrijeme za sebe, šetnju prirodom, redovitu tjelovježbu i ne zaboravite introspekciju.

Prateći ove korake, vratit ćete se svom svakodnevnom životu ne samo odmorni, nego i pomlađeni s dubljim razumijevanjem sebe. Razvijat ćete održive navike koje vam mogu pomoći da zadržite osjećaj mira i ravnoteže dugo nakon što vaš godišnji odmor završi. Dodatno, ovo vrijeme za duhovni i osobni rast može dovesti do povećane kreativnosti, boljih vještina rješavanja problema i većeg osjećaja sreće.

Dakle, drage moje, jeste li spremne pretvoriti svoj godišnji odmor u putovanje samospoznaje i rasta?

Planiranjem s namjerom i uključivanjem jednostavnih, ali učinkovitih praksi svjesnosti, možete maksimalno iskoristiti svojih 15 dana i vratiti se svojoj rutini s obnovljenim duhom. Vjerujem da želite svaki trenutak vašeg odmora učiniti značajnim, a ovo je jedan od načina gdje ćete uz malo uložene volje i vremena vrlo brzo osjetiti višestruku dobit na svim životnim poljima.