Nadutost je pojava uzrokovana nakupljanjem plina ili zraka u želucu, a često dovodi do bolova u trbuhu i njegove otečenosti. Međutim, za mnoge ljude to je obično rezultat prebrzog jedenja hrane koja se teže probavlja, a u tom slučaju neugodne simptome možemo ublažiti određenim biljnim čajevima, navodi mindbodygreen.

1. Čaj od đumbira

Đumbir pomaže u promicanju probave, jer podržava rad crijeva. Osim toga, dobra je potpora proticanju hrane kroz probavni trak. Đumbir možemo piti i kao dodatak drugim vrstama čajeva ili sokova.

2. Čaj od mente

Menta djeluje opuštajuće na naš um, a isto radi i probavi. Čaj od mente nakon obroka može pomoći u smirivanju probavnih problema poput nadutosti, grčeva i nelagode u želucu. Također, menta osvježava dah i ublažava mučnine. Kombinacija đumbira i mente u čaju pruža dodatne probavne koristi.

3. Čaj od komorača

Korijen, sjemenke i listovi komorača koriste se u kulinarstvu i kao biljni lijekovi. Komorač služi za olakšavanje probavnih tegoba poput nadutosti, grčeva, mučnine i probavnih smetnji. Također se vjeruje kako potiče proizvodnju probavnih sokova i olakšava proces probave. 

4. Čaj od korijena maslačka

Korijen maslačka se često koristi kao blagi laksativ i diuretik. Pomaže poticanju lučenja probavnih sokova, što može pomoći u olakšavanju probavnih problema poput zatvora i nadutosti. Listovi maslačka također imaju slične probavne beneficije i često se koriste u salatama ili čajevima.

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj pogoduje probavi jer ima antioksidativna i protuupalna svojstva te potiče metabolizam. Također, podržava crijevnu floru i ublažava mučnine što ujedno znači i da smanjuje nadutost. 

6. Čaj od kamilice

Kamilica također može pomoći u probavi i smanjiti nadutost opuštanjem probavnog sustava. Zapravo, istraživanja kažu da se koristi za liječenje raznih gastrointestinalnih smetnji, uključujući plinove, probavne smetnje, proljev i grčeve u želucu.

7. Čaj od kurkume

Kurkumin, aktivni spoj u kurkumi, ima snažna protuupalna svojstva koja pomažu u smirivanju upala probavnog trakta, smanjujući nelagodu i poboljšavajući opće zdravlje probavnog sustava. Kurkuma se može dodavati u razna jela, poput curryja, juha, smoothieja ili čajeva kako biste iskoristili njezine probavne beneficije.