Mnoga hrana i pića mogu pomoći u smanjenju nadutosti reducirajući zatvor, ublažavajući upalu i podržavajući ravnotežu unutar tijela. Temeljito žvakanje hrane, uzimanje određenih dodataka prehrani i određivanje doprinose li neki sastojci probavnim problemima također su vrijedni saveznici u suzbijanju ovog osjećaja, piše Healthline.

Namirnice koje najčešće prouzrokuju nadutost su:

  • mahunarke
  • žitarice
  • mliječni proizvodi
  • pivo
  • češnjak

Iako je svaki organizam drugačiji i potrebno je pratiti vlastite reakcije, stručnjaci vjeruju da su ovo uglavnom najsigurnije namirnice kada je problem nadutosti u pitanju. Ovo je 7 prirodnih namirnica koje biste mogli uvrstiti u svoj plan prehrane.

1. Avokado

Avokado je vrlo hranjiv, sadrži dobru količinu folata i vitamina C i K u svakoj porciji. Također je bogat kalijem, esencijalnim mineralom uključenim u regulaciju ravnoteže tekućine i razine natrija kako bi se spriječilo zadržavanje vode. Štoviše, obiluje vlaknima koja se polako kreću kroz probavni trakt kako bi spriječili zatvor i nadutost.

2. Krastavac

Krastavci se sastoje od oko 95% vode, a konzumacija hrane s visokim udjelom vode pomaže u zadovoljenju dnevne potrebe za tekućinom te ujedno sprječava zadržavanje vode i ublažava nadutost uzrokovanu dehidracijom.

3. Jogurt

Jogurt je prepun probiotika, korisnih bakterija koje igraju ključnu ulogu u zdravlju crijeva. Dokazano je kako upravo probiotici sprječavaju nadutost u trbuhu uzrokovanu stanjima kao što je sindrom iritabilnog crijeva (IBS).

4. Bobičasto voće

Bobičasto voće poput jagoda, borovnica i kupina sadrži antioksidanse, vitamine i minerale. Osim toga, bogato je vlaknima koja poboljšavaju zdravlje crijeva i sprječavaju nadutost.

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj je izvrsna opcija da ostanete hidrirani i spriječite zadržavanje tekućine, a također sadrži kofein koji stimulira rad probavnog trakta i djeluje kao prirodni laksativ.

6. Celer

Celer je hranjivo povrće koje sadrži oko 95% vode, a korijen ovog povrća smatra se prirodnim diuretikom.

7. Đumbir

Đumbir je biljka poznata po svojoj sposobnosti ublažavanja probavnih tegoba. Na primjer, istraživanja pokazuju da đumbir može ubrzati pražnjenje želuca kako bi spriječio nadutost i podržao osjećaj sitosti.

Pravilna prehrana ključna je za rješavanje problema nadutosti, ali važno je obratiti pažnju i na ove stvari:

  • Jedite i žvačite polako: ovo može pomoći smanjiti količinu zraka koju progutate kako biste spriječili nakupljanje plinova.
  • Uzimajte dodatke prehrani: probiotici ili probavni enzimi mogu pomoći u smanjenju probavnih tegoba.
  • Pratite svoju hranu: na primjer hrana s visokim udjelom fermentabilnih oligosaharida, disaharida, monosaharida i poliola - poput graha, mliječnih proizvoda i češnjaka - kod nekih ljudi može potaknuti probavne simptome poput plinova i nadutosti.
  • Dovoljno spavajte i redovito vježbajte: nedostatak sna i tjelesna neaktivnost mogu utjecati na zdravlje probavnog sustava i pogoršati probleme poput nadutosti.