Određeni stručnjaci posebnu pažnju posvećuju proučavanju pravilnoga rasporeda hranjenja pa tako danas pronalazimo različite preporuke za zdravlje. U novije se vrijeme poveća pozornost preusmjerava na one namirnice koje bismo trebali ili mogli pojesti netom prije spavanja, a jedna od njih upravo je - med.

Antimikrobna i protuupalna svojstva meda od velikog su značaja za naš organizam, a poznato je kako povoljno djeluje i na kožu i kosu. Evo 3 razloga zašto je žlica meda prije spavanja zaista dobra ideja!

1. Poboljšava kvalitetu sna

Med pomaže u regulaciji proizvodnje melatonina, hormona koji je ključan za spavanje. Kada konzumirate med, tijelo oslobađa inzulin, što potiče otpuštanje triptofana u mozgu. Triptofan se zatim pretvara u serotonin, koji se dalje pretvara u melatonin. Ovaj proces može pomoći u održavanju pravilnog ciklusa spavanja i poboljšanju kvalitete sna.

2. Pomaže u stabilizaciji šećera u krvi

Iako med sadrži prirodne šećere, njegovo konzumiranje prije spavanja može pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi tijekom noći. Med osigurava stalni izvor goriva za mozak tijekom noći, što može spriječiti nagle promjene u razini šećera u krvi koje bi mogle ometati san. Ovo je posebno korisno za osobe koje pate od nesanice ili čestog buđenja tijekom noći.

3. Pozitivno utječe na kožu i kosu

Med je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima koji su ključni za održavanje zdravlja kože i kose. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenja stanica, starenje kože i oštećenja kose. Konzumiranjem meda prije spavanja, tijelo dobiva ove hranjive tvari, koje pomažu u obnovi i regeneraciji stanica, a također ima prirodna antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala i sprječavanju akni. Također, hidratantna svojstva meda pomažu u održavanju vlage u koži i kosi, što ih čini zdravijima i sjajnijima.