Trenutno ne postoje lijekovi koji izravno djeluju na masnu jetru, tako da je glavni terapijski pristup usmjeren na promjenu stila života. Prekomjerno nakupljanje masnoće u jetri može uzrokovati upalu i nepovratna oštećenja, koja utječu na funkciju jetre, regulaciju šećera u krvi i metabolizam masti. Srećom, nakupljanje masnoća može se spriječiti, zaustaviti, pa čak i poništiti zdravim prehrambenim navikama.

Zdrava prehrana trebala bi uključivati cjelovite žitarice, zdrava ulja, voće, povrće, ribu, orašaste plodove i mahunarke, uz minimalnu količinu dodanog šećera i prerađenog mesa.

1. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnim kiselinama i korisnim biljnim spojevima zvanim polifenoli koji imaju antioksidativno djelovanje na organizam. Konzumacija mononezasićenih masti kao što je maslinovo ulje povezana je s povoljnim razinama kolesterola, triglicerida i šećera (glukoze) u krvi.

2. Masna riba

Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama – vrstom višestruko nezasićene masti koja se nalazi u plodovima mora poput lososa, skuše i tune. Prehrana bogata omega-3 mastima može smanjiti druge čimbenike rizika za nealkoholnu masnu bolest jetre (NAFLD), uključujući poboljšanje regulacije šećera u krvi, upale i oksidativnog stresa.

3. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice sadrže više vlakana i polifenola nego njihovi rafinirani - ili "bijeli" - ekvivalenti. Vlakna se ne razgrađuju u probavnom traktu i stoga ne opskrbljuju tijelo kalorijama. Ona igraju važnu ulogu u mršavljenju podržavajući osjećaj sitosti u niskokaloričnoj prehrani.

4. Voće i povrće

Voće i povrće bogato je hranjivim tvarima, što znači da sadrži mnogo spojeva koji promiču zdravlje s malo kalorija. Dobar su izvor vlakana, vitamina, minerala i polifenola. Ljudi koji konzumiraju velike količine voća i povrća imaju manji rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

5. Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke obiluju zdravim mastima, vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Redovita konzumacija orašastih plodova može pomoći u smanjenju upala, poboljšanju razine kolesterola i podržavanju zdravlja srca. Zbog visoke nutritivne vrijednosti i sposobnosti da pruže dugotrajnu energiju, orašasti plodovi i sjemenke izvrstan su dodatak prehrani za osobe s masnom jetrom.

Izvor: Sensa.mondo.rs