5 razloga zašto treba jesti bundevu: Kraljica jesenskih jelovnika obiluje nutrijentima koji pogoduju zdravlju srca

Bundeva je zdravo i svestrano povrće bogato raznovrsnim hranjivim tvarima, uključujući vlakna, vitamine, minerale i antioksidanse

Shutterstock

Većina zdravstvenih koristi kraljice jesenskih jelovnika, odnosno bundeve, usredotočena je na njezin sadržaj vlakana i mikronutrijente, uključujući beta karoten i vitamin A. Riječ je o vrlo kvalitetnoj i niskokaloričnoj namirnici, a može se koristiti u raznim slatkim i slanim jelima, piše Healthline.

Bundeva je tehnički voće jer sadrži sjemenke, ali u prehrambenom smislu smatra se povrćem. Bundeve su obično okrugle i narančaste, no veličina, oblik i boja mogu varirati ovisno o sorti. Imaju debelu vanjsku koru koja je glatka i rebrasta, a unutrašnjost je šuplja, osim bijelih sjemenki obavijenih vlaknastim mesom.

Prehrambena vrijednost:

  • Kalorije: 137
  • Proteini: 3 grama
  • Masti: 7 grama
  • Ugljikohidrati: 19 grama
  • Vlakna: 7 grama
  • Vitamin A: 209% preporučenog dnevnog unosa (PDU)
  • Vitamin K: 37% PDU
  • Bakar: 28% PDU
  • Vitamin E: 22% PDU
  • Željezo: 18% PDU
  • Magnezij: 13% PDU
  • Riboflavin (B2): 10% PDU
  • Vitamin B6: 10% PDU
  • Vitamin C: 10% PDU
  • Kalij: 10% PDU

Ovo je 5 zdravstvenih prednosti zbog kojih bundevu vrijedi uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

1. Jača imunitet

Bundeva je bogata beta karotenom koji se djelomično pretvara u vitamin A. Vitamin A pomaže tijelu u borbi protiv infekcija, a istraživanja pokazuju da je posebno važan za jačanje crijevne stijenke, čineći je otpornijom na infekcije. Vitamin C također igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta.

2. Zdravlje kože

Antioksidansi u bundevi, poput beta karotena i vitamina C i E, važni su za zdravlje kože. Beta karoten može zaštititi kožu od štetnih UV zraka, dok vitamini C i E mogu poboljšati teksturu kože.

3. Zdravlje srca

Bundeva sadrži hranjive tvari korisne za zdravlje srca, poput kalija koji može smanjiti visoki krvni tlak, te vlakana koja mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola.

4. Pogoduje stabilizaciji razine šećera u krvi

Hrana bogata beta karotenom, poput bundeve, može pomoći u poboljšanju metabolizma i regulaciji šećera u krvi. Vlakna u bundevi pomažu u ublažavanju naglih skokova šećera u krvi nakon obroka bogatog ugljikohidratima.

5. Podržava zdravlje očiju

Bundeva je bogata beta karotenom koji pomaže u održavanju zdravlja očiju i održavanju oštrine vida. Beta karoten se u tijelu pretvara u vitamin A koji je ključan za pravilno funkcioniranje mrežnice i apsorpciju svjetlosti. Također, bundeva sadrži vitamine i minerale koji mogu pomoći u zaštiti očiju od degeneracije makule povezane sa starenjem.