Sezonska prehrana prirodan je i provjeren način za očuvanje zdravlja tijekom prijelaza godišnjih doba. Prehrana bi također trebala biti prilagođena klimi i energetskim potrebama tijela, a namirnice koje su ujedno niskokalorične i bogate hranjivim tvarima uvijek bi se trebale nalaziti na našem jelovniku. Jedna od takvih namirnica upravo su šparoge, navodi Healthline.
Šparoge su poznate kao prava riznica nutritivnog bogatvstva, a njihova sezona traje od ožujka do kraja svibnja. Ako vam nedostaje zanimljivih recepata s ovim izuzetnom namirnicom, pogledajte ovdje.
U nastavku pogledajte 7 razloga zašto su baš šparoge toliko zdrave.
1. Bogatstvo hranjivih tvari uz malo kalorija
Šparoge su niskokalorične, ali imaju impresivan nutritivni profil.
Oko 100 g kuhanih šparoga sadrži:
- Kalorije: 20
- Proteini: 2,2 g
- Masti: 0,2 g
- Vlakna: 1,8 g
- Vitamin C: 12 % preporučenog dnevnog unosa (PDU)
- Vitamin A: 18 % PDU
- Vitamin K: 57 % PDU
- Folat: 34 % PDU
- Kalij: 6 % PDU
- Fosfor: 5 % PDU
- Vitamin E: 7 % PDU
2. Izvor antioksidansa
Antioksidansi su spojevi koji štite stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala i oksidativnog stresa koji pridonosi starenju i razvoju kroničnih bolesti, uključujući rak.
Posebno su bogate flavonoidima kvercetinom, izoramnetinom i kemferolom, za koje su studije pokazale da imaju brojne zdravstvene koristi. Ljubičaste šparoge sadrže antocijanine, pigmente koji im daju boju i imaju snažan antioksidativni učinak te pozitivno djeluju na zdravlje srca.
3. Poboljšanje probavnog zdravlja
Prehrambena vlakna ključna su za zdrav probavni sustav, a upravo njima obiluju šparoge.
Osim toga, šparoge su bogate prebioticima poput inulina koji potiče rast zdravih crijevnih bakterija. Istraživanja na životinjama sugeriraju da šparoge mogu imati i blago laksativni učinak, što bi moglo pomoći osobama s kroničnim zatvorom, iako su potrebna daljnja istraživanja na ljudima.
4. Mogu smanjiti razinu šećera u krvi
Visoka razina šećera u krvi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput dijabetesa, a nekoliko studija na životinjama pokazalo je da ekstrakt šparoga pomaže u snižavanju šećera u krvi.
Istraživanja također pokazuju da šparoge mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti oksidativni stres povezan s dijabetesom. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili ovi učinci kod ljudi.
5. Snižavaju kolesterol i krvni tlak
Šparoge pomažu u regulaciji metabolizma lipida i snižavanju razine kolesterola poboljšavajući vezanje žučnih kiselina tijekom probave.
Studije na životinjama pokazale su da šparoge mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka i poticanju gubitka kilograma, ali su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo kod ljudi.
6. Imaju antikancerogeno djelovanje
Neka istraživanja sugeriraju da šparoge i njihovi ekstrakti mogu imati antitumorska svojstva, osobito protiv raka dojke i gušterače.
Spojevi poput saponina i polisaharida u šparogama smanjuju oksidativni stres i upale, podržavaju imunološku funkciju te spriječavaju mutacije gena.
7. Jačaju imunitet
Istraživanja pokazuju da ekstrakti šparoga mogu poboljšati aktivnost crvenih i bijelih krvnih stanica te potaknuti proizvodnju antitijela.
Osim toga, šparoge imaju antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv određenih infekcija, primjerice bakterija Escherichia coli i Staphylococcus aureus.
Šparoge su izvrstan dodatak prehrani – svestrane su i mogu se jesti sirove ili kuhane u različitim jelima. Imaju malo kalorija, a mnogo vitamina, minerala i antioksidansa koji donose brojne zdravstvene koristi, poput snižavanja krvnog tlaka i kolesterola te jačanja imuniteta.