Kopriva je biljka koja se koristi u biljnoj medicini još od davnina. Stari Egipćani su je koristili za liječenje artritisa i bolova u donjem dijelu leđa, dok su je rimski vojnici trljali po tijelu kako bi se zagrijali, piše Healthline.
Dlake na listovima uzrokuju svrbež, crvenilo i oticanje. Međutim, kada se preradi u dodatak prehrani, osuši, zamrzne ili skuha, kopriva se može sigurno konzumirati, a istraživanja pokazuju da može imati niz zdravstvenih koristi.
1. Bogata je hranjivim tvarima
Listovi i korijen koprive sadrže razne hranjive tvari, uključujući:
- Vitamini: A, C i K, te nekoliko B vitamina
- Minerali: Kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i natrij
- Masti: Linolna, linolenska, palmitinska, stearinska i oleinska kiselina
- Aminokiseline: Sve esencijalne aminokiseline
- Polifenoli: Kvercetin, kaempferol, kofeinska kiselina, kumarini i flavonoidi
- Pigmenti: Beta-karoten, lutein i luteoksantin
Mnogi od ovih spojeva djeluju kao antioksidansi koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Istraživanja pokazuju da ekstrakt koprive može povećati razinu antioksidansa u krvi.
2. Može smanjiti upalu
Upala je prirodan odgovor tijela na ozljede i infekcije, no kronična upala može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Kopriva sadrži spojeve koji mogu smanjiti razinu upalnih markera u tijelu. Istraživanja pokazuju da krema od koprive ili njezini dodaci prehrani mogu ublažiti simptome artritisa.
Jedno istraživanje pokazalo je da primjena kreme od koprive na bolne zglobove smanjuje bol, dok je drugo istraživanje utvrdilo da uzimanje kapsula s ekstraktom koprive može smanjiti potrebu za lijekovima protiv bolova.
3. Ublažava alergijske reakcije na pelud
Peludna groznica je alergijska reakcija koja uzrokuje upalu nosne sluznice.
Istraživanja pokazuju da kopriva može inhibirati upalne procese koji uzrokuju sezonske alergije, uključujući blokiranje histaminskih receptora. Međutim, studije na ljudima pokazuju da je njezin učinak samo blago bolji od placeba.
4. Snižava krvni tlak
Visoki krvni tlak povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Kopriva se tradicionalno koristi za snižavanje krvnog tlaka, a istraživanja pokazuju da može djelovati kao vazodilatator – opuštajući krvne žile i poboljšavajući cirkulaciju. Također može djelovati kao blokator kalcijevih kanala, što može smanjiti jačinu srčanih kontrakcija.
5. Regulira šećer u krvi
Studije na ljudima i životinjama povezuju koprivu s nižim razinama šećera u krvi.
U istraživanju na 46 osoba, uzimanje 500 mg ekstrakta koprive tri puta dnevno tijekom tri mjeseca značajno je smanjilo razinu šećera u krvi u usporedbi s placebom. Smatra se da kopriva sadrži spojeve koji oponašaju učinak inzulina.
Kopriva može imati i druge zdravstvene prednosti, kao što su smanjenje krvarenja, zaštita jetre, izlučivanje viška soli i vode te brže zacjeljivanje rana i opeklina.
Osušena ili kuhana kopriva općenito je sigurna za konzumaciju. Međutim, svježi listovi mogu uzrokovati osip i svrbež zbog kemikalija koje sadrže.
Trudnice bi trebale izbjegavati koprivu jer može izazvati kontrakcije maternice. Također može stupiti u interakciju s lijekovima, poput:
- Razrjeđivača krvi
- Lijekova za visoki krvni tlak
- Diuretika
- Lijekova za dijabetes
*Prije uvođenja promjena u svakodnevnu prehranu, potrebno je konzultirati se sa svojim liječnikom.