Zdrav um i tijelo počinju sa snažnim crijevima! Uključivanje protuupalnih namirnica koje pomažu napredovanje dobrim bakterijama, omogućuje i zdravlje probavnog sustava koje je ključno za dugovječnost i snažan imunitet, navodi Healthline.

Mnoge se bolesti mogu povezati s neravnotežom u crijevima – pa kako ih možemo održati u dobrom stanju? Prirodni izvori prebiotika i probiotika od najvećeg su značaja jer sprječavaju upale i održavaju probavni sustav zdravim, a u nastavku donosimo popis od 10 namirnica koje treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

1. Kiseli kupus

Kiseli kupus fermentirani je kupus koji opskrbljuje tijelo velikom količinom dobrih bakterija. Visok udio vlakana u kupusu pomaže u borbi protiv nadutosti i probavnih smetnji, održavajući probavni sustav u ravnoteži. 

2. Šparoge

Šparoge djeluju kao prebiotik. Sadrže visoke razine neprobavljivog vlakna inulina koji hrani zdrave bakterije poput bifidobakterija i laktobacila. Također su bogate vitaminima B-skupine i antioksidansima koji smanjuju upale. 

3. Ananas

Ananas sadrži enzim bromelain koji pomaže probavi razgrađujući proteine u manje peptidne lance. Istraživanja sugeriraju da bromelain smanjuje bol i upale u tijelu (posebno u sinusima) te pomaže u zaštiti crijevne sluznice. 

4. Luk

Sirovi luk izvrstan je izvor prebiotika i sadrži kvercetin, snažan antioksidans koji neutralizira slobodne radikale. Također sadrži krom (koji potiče proizvodnju inzulina) i vitamin C (koji jača imunološki sustav). 

5. Češnjak

Sirovi češnjak je izvrstan prebiotik bogat inulinom koji hrani dobre bakterije u crijevima. Također je bogat hranjivim tvarima poput mangana, vitamina B6, vitamina C i selena te sadrži alicin, moćan spoj s antibakterijskim i protuupalnim svojstvima. 

6. Temeljac od kostiju

Temeljac od kostiju pomaže u obnavljanju crijevne sluznice, podržavajući funkciju imunološkog sustava i smanjujući upale. Sadrži minerale i spojeve poput želatine, kolagena i aminokiselina (prolin, glutamin i arginin) koji jačaju crijeva. 

7. Jabučni ocat

Jabučni ocat potiče probavu povećavajući proizvodnju želučane kiseline i ima antivirusna i antimikrobna svojstva. Pomaže u suzbijanju rasta štetnih bakterija u probavnom traktu i uklanjanju viška gljivica iz tijela.

8. Kimchi

Fermentacija povrća tijekom pripreme kimchija ne samo da poboljšava njegov okus, već i stvara aktivne probiotičke kulture koje podržavaju zdravlje crijeva. Kimchi sadrži mnogo vlakana i antioksidansa te pomaže u prirodnoj detoksikaciji organizma. 

9. Đumbir

Đumbir pomaže smirivanju želuca, ublažavanju mučnine i probavnih tegoba. Također je bogat vitaminom C, magnezijem, kalijem, bakrom i manganom te pomaže u sprječavanju nadutosti. 

10. Maslačak

Listovi maslačka su bogati vlaknima, antioksidansima i prebioticima koji jačaju tijelo i potiču detoksikaciju. Obiluju vitaminima A i K, kalcijem i željezom