Zdrav um i tijelo počinju sa snažnim crijevima! Uključivanje protuupalnih namirnica koje pomažu napredovanje dobrim bakterijama, omogućuje i zdravlje probavnog sustava koje je ključno za dugovječnost i snažan imunitet, navodi Healthline.
Mnoge se bolesti mogu povezati s neravnotežom u crijevima – pa kako ih možemo održati u dobrom stanju? Prirodni izvori prebiotika i probiotika od najvećeg su značaja jer sprječavaju upale i održavaju probavni sustav zdravim, a u nastavku donosimo popis od 10 namirnica koje treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
1. Kiseli kupus
Kiseli kupus fermentirani je kupus koji opskrbljuje tijelo velikom količinom dobrih bakterija. Visok udio vlakana u kupusu pomaže u borbi protiv nadutosti i probavnih smetnji, održavajući probavni sustav u ravnoteži.
2. Šparoge
Šparoge djeluju kao prebiotik. Sadrže visoke razine neprobavljivog vlakna inulina koji hrani zdrave bakterije poput bifidobakterija i laktobacila. Također su bogate vitaminima B-skupine i antioksidansima koji smanjuju upale.
3. Ananas
Ananas sadrži enzim bromelain koji pomaže probavi razgrađujući proteine u manje peptidne lance. Istraživanja sugeriraju da bromelain smanjuje bol i upale u tijelu (posebno u sinusima) te pomaže u zaštiti crijevne sluznice.
4. Luk
Sirovi luk izvrstan je izvor prebiotika i sadrži kvercetin, snažan antioksidans koji neutralizira slobodne radikale. Također sadrži krom (koji potiče proizvodnju inzulina) i vitamin C (koji jača imunološki sustav).
5. Češnjak
Sirovi češnjak je izvrstan prebiotik bogat inulinom koji hrani dobre bakterije u crijevima. Također je bogat hranjivim tvarima poput mangana, vitamina B6, vitamina C i selena te sadrži alicin, moćan spoj s antibakterijskim i protuupalnim svojstvima.
6. Temeljac od kostiju
Temeljac od kostiju pomaže u obnavljanju crijevne sluznice, podržavajući funkciju imunološkog sustava i smanjujući upale. Sadrži minerale i spojeve poput želatine, kolagena i aminokiselina (prolin, glutamin i arginin) koji jačaju crijeva.
7. Jabučni ocat
Jabučni ocat potiče probavu povećavajući proizvodnju želučane kiseline i ima antivirusna i antimikrobna svojstva. Pomaže u suzbijanju rasta štetnih bakterija u probavnom traktu i uklanjanju viška gljivica iz tijela.
8. Kimchi
Fermentacija povrća tijekom pripreme kimchija ne samo da poboljšava njegov okus, već i stvara aktivne probiotičke kulture koje podržavaju zdravlje crijeva. Kimchi sadrži mnogo vlakana i antioksidansa te pomaže u prirodnoj detoksikaciji organizma.
9. Đumbir
Đumbir pomaže smirivanju želuca, ublažavanju mučnine i probavnih tegoba. Također je bogat vitaminom C, magnezijem, kalijem, bakrom i manganom te pomaže u sprječavanju nadutosti.
10. Maslačak
Listovi maslačka su bogati vlaknima, antioksidansima i prebioticima koji jačaju tijelo i potiču detoksikaciju. Obiluju vitaminima A i K, kalcijem i željezom.