Čaj od ove biljke pomaže zdravlju 2 organa: Nutritivni sastav pogoduje čak i ženama koje pate od hormonalnog disbalansa

Ovaj se čaj lako priprema i ima ugodan okus, a sastojke vjerojatno već imate u svojoj kuhinji

Shutterrstock

Iako se najčešće ova biljka koristi kao začin, odličan je glavni sastojak toplih čajeva te nudi brojne zdravstvene prednosti. Riječ je o peršinu koji se priprema namakanjem svježe ili sušene biljke u vrućoj vodi, a može osigurati niz hranjivih tvari i antioksidansa ključnih za zdravlje.

Kako pripremiti čaj od peršina:

  1. Zakuhajte šalicu (250 ml) vode.
  2. Operite i sitno nasjeckajte 1/4 šalice (15 g) svježeg peršina ili koristite 2 žlice (1 g) sušenog peršina.
  3. Stavite peršin u šalicu i prelijte vrućom vodom.
  4. Ostavite da odstoji 5–10 minuta.
  5. Procijedite i po želji zasladite medom, limunovim sokom ili šećerom.

U nastavku donosimo zašto je upravo čaj od peršina odličan nutritivni saveznik u borbi protiv različitih zdravstvenih problema.

1. Bogat antioksidansima

Peršin je izvrstan izvor antioksidansa – snažnih spojeva koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Antioksidansi igraju ključnu ulogu u prevenciji bolesti, a istraživanja sugeriraju da mogu pomoći u zaštiti od kroničnih stanja poput bolesti srca, dijabetesa i raka.

2. Može pomoći u prevenciji bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci su tvrdi mineralni talozi koji nastaju u bubrezima i uzrokuju jaku bol u leđima, boku i trbuhu. Istraživanja sugeriraju da peršin može pomoći u njihovoj prevenciji.

Jedna studija na životinjama pokazala je da peršin povećava količinu mokraće, smanjuje izlučivanje kalcija putem urina i povećava njegovu kiselost – faktore koji mogu spriječiti nastanak kamenaca. Peršin također djeluje kao prirodni diuretik, potičući izlučivanje tekućine i sprečavajući stvaranje kamenaca.

3. Dobar izvor vitamina C

Peršin je bogat vitaminom C – samo 15 grama svježeg peršina osigurava oko 22% preporučenog dnevnog unosa.

Vitamin C je važan antioksidans koji jača imunitet, pomaže u apsorpciji hranjivih tvari, potiče sintezu kolagena i doprinosi zdravlju kože, kostiju, zglobova i mišića.

4. Podrška je kontroli šećera u krvi

U nekim dijelovima svijeta, poput Turske, peršin se koristi kao prirodni lijek za snižavanje šećera u krvi. 

Također, istraživanja na životinjama pokazala su da peršin može poboljšati zdravlje jetre i smanjiti razinu šećera u krvi.

5. Pomaže u regulaciji menstruacije

Čaj od peršina se tradicionalno koristi za regulaciju menstrualnog ciklusa i hormonalnu ravnotežu. Sadrži spojeve miristicin i apiol, koji mogu utjecati na proizvodnju estrogena i potaknuti menstrualni tok.

Također, može utjecati na ravnotežu hormona.

Iako čaj od peršina ima mnoge prednosti, postoje i potencijalni rizici:

  • Trudnice bi trebale izbjegavati konzumaciju većih količina jer peršin može izazvati kontrakcije maternice.
  • Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, poput varfarina, trebale bi paziti jer peršin sadrži puno vitamina K, koji može utjecati na zgrušavanje krvi.
  • Osobe koje uzimaju diuretike trebale bi ga konzumirati umjereno jer može pojačati izlučivanje tekućine i dovesti do dehidracije.