Hormoni su kemijski glasnici koji imaju duboke učinke na vaše mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje. Tijelo obično proizvodi točnu količinu svakog hormona koja je potrebna za razne procese, ali sjedilački način života i nezdrava prehrana mogu negativno utjecati na hormonalno okruženje, navodi Healthline.

U nastavku donosimo 5 prirodnih načina za postizanje hormonske ravnoteže.

1. Davanje prioriteta proteinskoj prehrani

Iznimno je važno unositi dovoljne količine proteina. Ne samo da protein osigurava esencijalne aminokiseline koje tijelo ne može proizvesti samo, nego ga tijelo treba i za proizvodnju hormona izvedenih iz proteina — također poznatih kao peptidni hormoni.

Peptidni hormoni igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških procesa, kao što su rast, energetski metabolizam, apetit, stres i reprodukcija.

2. Redovita tjelovježba

Tjelesna aktivnost snažno utječe na hormonalno zdravlje. Osim poboljšanja protoka krvi u mišiće, vježbanje povećava osjetljivost hormonskih receptora, što znači da poboljšava isporuku hranjivih tvari i hormonskih signala.

Glavna prednost vježbanja je njegova sposobnost da smanji razine inzulina i poveća osjetljivost na inzulin.

3. Održavanje normalne težine

Debljanje je izravno povezano s hormonskom neravnotežom koja može dovesti do komplikacija u osjetljivosti na inzulin i reproduktivnom zdravlju.

Pretilost utječe na razvoj inzulinske rezistencije, dok je gubitak prekomjerne težine povezan s poboljšanjima inzulinske rezistencije i smanjenim rizikom od dijabetesa i bolesti srca.

4. Probavno zdravlje

Crijeva sadrže više od 100 bilijuna prijateljskih bakterija, koje proizvode brojne metabolite koji mogu utjecati na zdravlje hormona na pozitivan i negativan način.

Crijevni mikrobiom regulira hormone moduliranjem otpornosti na inzulin i osjećaja sitosti.

5. Smanjite unos šećera

Minimiziranje unosa dodanog šećera može biti ključno za optimiziranje funkcije hormona i izbjegavanje pretilosti, dijabetesa i drugih bolesti.

Pića zaslađena šećerom primarni su izvor dodanih šećera u zapadnjačkoj prehrani, a fruktoza se obično komercijalno koristi u bezalkoholnim pićima, voćnim sokovima te sportskim i energetskim pićima.