Uravnotežena prehrana bogata vitaminima B kompleksa može značajno poboljšati zdravlje i izgled kože. Vitamini B kompleksa hidratiziraju i jačaju kožnu barijeru, podržavaju regeneraciju stanica, pomažu u borbi protiv akni i upala, zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, smanjuju crvenilo i hiperpigmentacije i doprinose proizvodnji kolagena, piše Healthline.

Postoji osam vitamina B, koji se zajednički nazivaju vitamini B kompleksa:

  • Tiamin (B1)
  • Riboflavin (B2)
  • Niacin (B3)
  • Pantotenska kiselina (B5)
  • Piridoksin (B6)
  • Biotin (B7)
  • Folat (B9)
  • Kobalamin (B12)

U nastavku donosimo popis od 7 namirnica koje su bogate jednim ili više vitamina B kompleksa.

1. Losos

Ova hranjiva riba bogata je brojnim vitaminima B. 100 g kuhane porcije lososa sadrži:

  • Tiamin (B1): 23% dnevne vrijednosti (DV)
  • Riboflavin (B2): 37% DV
  • Niacin (B3): 63% DV
  • Pantotenska kiselina (B5): 38% DV
  • Piridoksin (B6): 56% DV
  • Kobalamin (B12): 127% DV

Losos je također bogat omega-3 masnim kiselinama i proteinima te sadrži malo žive.

2. Lisnato povrće

Neke vrste lisnatog povrća odličan su izvor folata (B9):

  • Svježi špinat: 12% DV u 25 g
  • Kuhani špinat: 39% DV u 90 g
  • Kuhani listovi kelja: 17% DV u 65 g
  • Kuhani listovi repe: 21% DV u 73 g
  • Rimska salata: 3% DV u 35 g

Kuhanje može smanjiti količinu folata, pa je najbolje povrće kratko kuhati na pari.

3. Jetra i iznutrice

Iako nisu svima omiljene, iznutrice su iznimno bogate vitaminima B. Ako vam je okus jetre prejak, pokušajte je samljeti i pomiješati s mljevenim mesom.

4. Jaja

Jedno veliko kuhano jaje sadrži:

  • Riboflavin (B2): 20% DV
  • Pantotenska kiselina (B5): 14% DV
  • Biotin (B7): 35% DV
  • Folat (B9): 6% DV
  • Kobalamin (B12): 23% DV

Jaja su najbolji izvor biotina nakon jetre.

5. Mlijeko

Mlijeko je odličan izvor B12, a tijelo ga lako apsorbira.

6. Govedina

Porcija od 100 g bifteka sadrži:

  • Tiamin (B1): 7% DV
  • Riboflavin (B2): 11% DV
  • Niacin (B3): 49% DV
  • Pantotenska kiselina (B5): 12% DV
  • Piridoksin (B6): 36% DV
  • Kobalamin (B12): 72% DV

7. Školjke (kamenice, dagnje, jakopske kapice)

Ove morske delicije bogate su vitaminima B, osobito B12. 100 g kuhanih školjki sadrži:

  • Kobalamin (B12): 1.000–4.121% DV (!)
  • Riboflavin (B2): 32–34% DV
  • Niacin (B3): 19–23% DV
  • Folat (B9): 4–19% DV