Shokuiku je japanska filozofija osmišljena kako bi potaknula zdrave prehrambene navike, a pruža smjernice o tome kako i što jesti te mijenja način razmišljanja o hrani. Temelji se na četiri glavna načela: slušanje vlastitog tijela, povećanje unosa cjelovitih namirnica, uživanje u raznovrsnoj prehrani i dijeljenje obroka s drugima, navodi Healthline.
Sagen Ishizuka je bio liječnik koji je postavio temelje shokuikua (prehrambenog odgoja) i makrobiotičke prehrane, a ujedno je i jedan od prvih koji je istraživao nutritivnu vrijednost cjelovitih žitarica, morskih algi, daikona i kudzua. Praksa shokuikua temelji se na nekoliko ključnih koncepata o načinu prehrane, a u nastavku donosimo 3 osnovna.
1. Usmjerenost na osjećaj sitosti, a ne brojanje kalorija
Umjesto brojanja kalorija, shokuiku potiče intuitivno jedenje i osvještavanje načina na koji određena hrana utječe na vaše tijelo. Temelji se na prepoznavanju osjećaja gladi i sitosti te uključuje koncept hara hachi bun me, što znači prestanak jela kada ste otprilike 80% siti.
Ovo može spriječiti prejedanje, a istovremeno osigurati dovoljan unos hrane.
2. Povećanje unosa cjelovitih namirnica i raznolikost u prehrani
Shokuiku naglašava važnost konzumiranja zdravih cjelovitih namirnica poput voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki, cjelovitih žitarica i mahunarki, jer te namirnice obiluju proteinima, vlaknima, zdravim mastima i mikronutrijentima koji su potrebni tijelu.
Idealni obroci trebali bi uključivati različite vrste povrća, rižu i kvalitetne izvore proteina, a shokuiku također potiče pripremu hrane na različite načine – kuhanjem, pečenjem, pirjanjem ili prženjem – kako bi se povećala raznolikost u prehrani.
3. Dijeljenje obroka s drugima
Osim što hrana osigurava prehrambene vrijednosti, shokuiku naglašava da bi jedenje trebalo biti izvor užitka i društvenog povezivanja. Zajednički obroci mogu poboljšati emocionalno i mentalno blagostanje, potaknuti svjesno jedenje i poboljšati odnos prema hrani.
Shokuiku potiče zdrave prehrambene navike koje mogu doprinijeti dugoročnoj regulaciji tjelesne težine, ali može čak i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, upalnih bolesti crijeva, depresije, pa čak i određenih vrsta raka. Ovaj pristup može poboljšati odnos prema hrani i vlastitom tijelu te smanjiti rizik od emocionalnog prejedanja i epizoda kompulzivnog jedenja.
Za razliku od popularnih dijeta koje zabranjuju određene namirnice, shokuiku se fokusira na uključivanje raznovrsnih i nutritivno bogatih namirnica. Zabrane i potpuna ograničenja u prehrani ne doprinose dugoročno zdravom i prijateljskom odnosu prema hrani, ali i vlastitom tijelu.