Japanska prehrana bogata je namirnicama domaćega podrijetla, ribom i ne zadrži različite štetne aditive. Osim toga, Japanke su poznate po svojoj vitkoj liniji koju zadržavaju bez obzira na godine, a duguju je zdravim temeljima koje njeguju od djetinjstva, piše WebMD.

Ovo je 5 principa na koje se bazira njihova prehrambena svakodnevica.

1. Prezentacija hrane nije ništa manje bitna od odabira namirnica

Čarolija prehrane u japanskom stilu je zdravija ravnoteža zasitnih, ukusnih i niskokaloričnih namirnica, predstavljenih prekrasno uređenim porcijama u lijepim malim posudama i tanjurima. Ovakav način objedovanja potiče vas da „jedete očima“ uživajući u ljepoti svoje hrane.

Rezultat? Htjet ćete usporiti kako biste uživali u svakom zalogaju, što znači jesti manje, jer to vašem mozgu daje vremena da shvati da vam je tijelo sito.

2. Smanjenje kalorija ne mora biti bolno

Tajna je u zamjeni energetski bogate hrane (one koja sadrži veći broj kalorija po gramu), kao što su čokolada, čips i kolačići, onom koja je manje energetski bogata, poput voća, povrća i juha na bazi temeljca.

U studiji sa Sveučilišta Pennsylvania State, istraživači su ženama posluživali obroke koji su bili 25% manji od prosjeka i sadržavali su 30% manje kalorija prema načelima energetske gustoće, a rezultat je bio da su prosječno jele 800 kalorija manje dnevno.

3. Riža kao osnova japanske kuhinje

Japanska prehrana uključuje ogromne količine riže - šest puta više po osobi od prehrane prosječnog Amerikanca. Mala zdjelica poslužuje se uz gotovo svaki obrok, uključujući čak i doručak.

Složeni ugljikohidrat s niskim udjelom masti, kao što je riža, pomažu vam da se zasitite s manje kalorija, ostavljajući manje mjesta za hranu koja deblja. Za dodatne zdravstvene prednosti poslužite rižu na japanski način, kuhanu i spremljenu bez maslaca ili ulja.

3. Povrća nikada dovoljno

Kada su Japanke upitane koja domaća jela najradije pripremaju za svoju obitelj, najčešće su spominjale miješano povrće pirjano u začinjenoj juhi.

Čak četiri ili pet različitih varijanti povrća poslužuje se u jednom obroku, i nitko ne misli da je čudno imati juhu od povrća ili salatu za doručak. Povrće se poslužuje kuhano na laganoj vatri u začinjenoj juhi, poprženo na malo ulja uljane repice ili lagano kuhano na pari.

4. Kvalitetan unos zdravih masti

Riba, osobito masna riba, poput omiljenog japanskog lososa i svježe tune, skuše, sardine i haringe, odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje su poznate po dobrobitima za zdravlje srca i poboljšanje raspoloženja.

Iako Japan čini samo 2% svjetske populacije, stanovnici jedu čak 10% svjetske ribe.

5. Ukusne slastice

Tipičan japanski desert je izbor sezonskog voća, oguljenog, narezanog i poslaganog na lijep tanjur. Ljudi uživaju u zapadnjačkim slasticama poput sladoleda i kolača, ali oni se obično nude u manjim porcijama i suptilnijih okusa u usporedbi s ostatkom svijeta.

Čak je i šalica japanskog zelenog čaja savršen kraj svakog obroka.