Pijenje kave povezano je s mnogim zdravstvenim prednostima, poput manjeg dobivanja na težini, nižeg prosječnog dnevnog krvnog tlaka te smanjenog rizika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Naravno, ove zdravstvene prednosti ovise o vrsti i količini popijene kave, kao i o utjecaju kofeina na osobu koji varira od pojedinca do pojedinca, piše Harvard Health.

No, koja metoda pripreme kave omogućuje najveće zdravstvene koristi? Studija objavljena online 22. travnja 2020. u časopisu European Journal of Preventive Cardiology otkrila je da je filtriranje kave, a ne obično kuhanje mljevene turske kave ili pijenje instant napitaka, bolje za zdravlje, posebno kod starijih osoba.

Istraživači su analizirali odgovore više od 500.000 konzumenata kave u dobi od 20 do 79 godina koje su pratili oko 20 godina. Osobe mlađe od 60 godina koje su pile jednu do četiri šalice kave dnevno, osobito filtrirane, imale su niže stope arterijskih bolesti i smrtnosti.

Niže stope smrtnosti kod konzumenata filtrirane kave zadržale su se i kod osoba starijih od 60 godina, ali su nestale kod onih koji su pili pet ili više šalica dnevno.

Nefiltrirana kava sadrži diterpene, spojeve koji mogu povećati razinu kolesterola, a istraživači kažu da šalica nefiltrirane kave sadrži 30 puta više diterpena nego šalica filtrirane kave.