Određeni biljni čajevi mogu poboljšati probavu, ali prilikom konzumacije važno je prilagoditi dozu i učestalost te obratiti pažnju na reakcije tijela. Iako su biljni čajevi općenito sigurni, neki mogu izazvati nuspojave poput proljeva, mučnine ili povraćanja ako se konzumiraju u prevelikim količinama pa je uvijek potrebno konzultirati se s liječnikom, piše Healthline.

Ovo je 5 vrsta biljnih čajeva koji pozitivno djeluju na probavni sustav.

1. Metvica

Metvica je poznata po osvježavajućem okusu i sposobnosti smirivanja želuca. Istraživanja na životinjama i ljudima pokazuju da mentol, spoj u metvici, poboljšava probavne probleme. Također, ulje metvice koristi se za ublažavanje simptoma sindroma iritabilnog crijeva (IBS), uključujući bolove u trbuhu, nadutost i plinove.

2. Đumbir

Đumbir se često koristi kao začin, a njegovi spojevi (gingeroli i šogaoli) potiču kontrakcije želuca i pražnjenje pa može pomoći kod mučnine, grčeva, nadutosti, plinova i loše probave.

3. Komorač

Komorač ima okus sličan sladiću i jede se sirov ili kuhan. Istraživanja pokazuju da čaj od komorača može spriječiti čireve i ublažiti zatvor.

4. Maslačak

Ekstrakti maslačka potiču probavu stimulirajući mišićne kontrakcije i protok hrane kroz probavni sustav.

5. Korijen bijelog sljeza

Korijen bijelog sljeza sadrži polisaharide koji oblažu probavni trakt i smanjuju unutarnje upale pa je ovaj čaj odličan ako vas duže muče probavne tegobe.