Bijeli čaj potječe iz Kine, gdje je prvo otkriven prije nekoliko tisuća godina, tijekom dinastije Song (960-1279). U to vrijeme smatran je luksuznim napitkom, dostupan isključivo carskom dvoru. Zbog delikatnog postupka branja i obrade postao je simbol čistoće i prestiža. Najviše se povezuje s kineskom provincijom Fujian, odakle dolaze najkvalitetniji listovi.

Dobiva se od mladih, još neotvorenih pupoljaka biljke Camellia sinensis. Za razliku od zelenog ili crnog čaja, bijeli čaj prolazi kroz minimalnu obradu: lišće se samo suši na suncu bez dodatne fermentacije ili oksidacije. Ovaj jednostavan proces čuva prirodne antioksidanse, vitamine i minerale u čaju, čineći ga vrlo ljekovitim. Sadrži veliku količinu antioksidansa, osobito polifenola koji neutraliziraju slobodne radikale u tijelu. Ovi spojevi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, koji je povezan s ubrzanim starenjem i razvojem kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih oboljenja i raka.

Redovita konzumacija bijelog čaja može pomoći u smanjenju razine kolesterola i krvnog tlaka, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Polifenoli u bijelom čaju djeluju kao zaštita za krvne žile, poboljšavajući njihovu elastičnost i smanjujući upale.
Istraživanja su pokazala da bijeli čaj može pospješiti sagorijevanje masti i ubrzati metabolizam. Katehini i kofein, koji se nalaze u bijelom čaju, stimuliraju termogenezu – proces stvaranja topline u tijelu, koji je povezan s potrošnjom kalorija. Uz to, bijeli čaj pomaže u razgradnji masnih stanica, čime postaje učinkovit u procesu gubitka kilograma

Priprema bijelog čaja zahtijeva posebnu pažnju kako bi se sačuvali delikatni okusi i ljekoviti spojevi. Koristite svježu, filtriranu vodu jer tvrda ili klorirana voda može utjecati na okus čaja. Kako je osjetljiv na visoke temperature preporučuje se voda zagrijana na 70-80°C, što je znatno niže od temperature potrebne za crni ili zeleni čaj. Treba kratku infuziju, obično između 2 do 3 minute, ovisno o osobnim preferencijama. Dulja infuzija može dovesti do gorkog okusa, dok kraća pomaže u očuvanju blagosti i nježnih nota čaja. Preporučuje se korištenje 1 do 2 grama čaja (oko jedne žličice) po šalici od 200 ml.

Dobar je izbor za nježno buđenje bez snažnog stimulirajućeg učinka poput kave. S obzirom na to da može pospješiti probavu i povećati sagorijevanje kalorija, smatra se korisnim i za konzumaciju prije jela. Za energiju i poboljšanje fokusa tijekom dana, bijeli čaj je lagan izbor bez jakog kofeinskog učinka, što ga čini savršenim za kasnije sate, kada je bolje izbjegavati teže napitke. Pijenje bijelog čaja dva do tri puta dnevno može pomoći u iskorištavanju svih zdravstvenih blagodati koje ovaj napitak nudi, uključujući antioksidativne učinke, poticanje metabolizma i podršku općem zdravlju.