Ljutkasti okus koji liječi

Trudim se uvijek imati u kući ovaj gomoljasti začin, u što različitijim oblicima. Njegova ljekovita svojstva su brojna, a ne­izostavan je sastojak u slanoj i slatkoj kulinarskoj magiji. Đumbir spada u grupu začina koji zagrijavaju, a prema makrobiotičkoj teoriji đumbir nam podiže i vraća energiju kad ga konzumiramo. Ima slatkasto-pikantan okus, s ljutkastim osjećajem u ustima i izraženom notom citrusa, mada se njegovi okusi djelomično razlikuju, što ovisi o području gdje se uzgaja.

Kada kupujete svjež đumbir, uvijek birajte onaj koji ima glatku, nikako smežuranu, svijetlosmeđu koru. Svježi i mljeveni đumbir već neko vrijeme možete nabaviti u velikim supermarketima, a ukiseljeni se može naći u pojedinim prodavaonicama zdrave hrane, no lako ga možete i sami napraviti.

Pomaže kod sljedećih tegoba

Svježi đumbir pomaže u razgradnji hrane koja sadrži visok postotak proteina (kao što su meso, riba i razne mahunarke) i ublažava negativne učinke mokraćne kiseline u organizmu koja nastaje kao posljedica konzumiranja ovakve hrane. Konzumiranje đumbira preporučuje se za povećanje apetita, otklanjanje mučnine, protiv povraćanja, za probleme s probavom, protiv bolova, migrene, bronhitisa i grčeva – ovo su samo neki primjeri ljekovitog djelovanja đumbira.

Oblozi od đumbira pomažu u smanjenju bolova i poboljšanju cirkulacije, a neke terapije detoksikacije preporučuju kupke s đumbirom i epsom soli (magnezijev sulfat). Liječnici na Zapadu preporučuju ga pojedinim pacijentima koji boluju od raka i pate od mučnine uzrokovane kemoterapijom.

Topla limunada s đumbirom

Kad nekom od mojih ukućana glava postane „teška“, nos začepljen ili neprekidno curi, a drhtavica im sporadično prodrma cijelo tijelo, vrijeme je za toplu limunadu s đumbirom. U hladnijim mjesecima ona je povremeno dio našeg jutarnjeg rituala, pijemo je preventivno. Spravljanje ovog napitka vrlo je jednostavno.

Izribajte dvije jušne žlice svježeg đumbira u čajnik (nije potrebno oguliti koru), prelijte ga sa 2-3 šalice proključale vode i ostavite da odstoji 5 do 7 minuta. Procijedite, umiješajte pola iscijeđenog limuna i po želji žlicu-dvije meda. Promiješajte i popijte šalicu ovog napitka dok je još vruć, a potom se utoplite i malo odmorite. Ova kombinacija potiče znojenje i opušta, a može ublažiti grlobolju i druge simptome prehlade. Ako nas prehlada ili virus obori u krevet, đumbir mi je nezaobilazan sastojak u hranjivom azijskom congeeju, vrsti istočnjačke guste juhe od riže.

A kako kuham s đumbirom? Na sve moguće načine i što češće, posebno u zimskim mjesecima. Svjež đumbir je odličan:

  • nariban u tamari pikantnom umaku s crnim sezamom koji se savršeno sljubljuje s lososom s grila i azijskom tankom tjesteninom od heljde (soba noodle)
  • nariban u umaku od kikirikija s tamarijem, medom i umeboshi octom koji možete servirati s grilanim povrćem, azijskom tjesteninom ili pečenim tofuom s grila
  • ako ga izrežete na tanke štapiće, dodate isjeckanu ljutu papričicu, mladi luk i nekoliko svježih listova korijandra (ili metvice) pa zajedno s dva fileta bijele ribe zamotate u foliju i ostavite da se peče u svojim sokovima 20 minuta u pećnici
  • u svježe cijeđenim sokovima od voća i povrća, bistrim i gustim juhama, curryjima s povrćem i varivima u svim oblicima;
  • kao dodatak domaćem džemu od marelice, s kojim su odlični kolači od mljevenog badema.