Različite namirnice imaju moć snižavanja kolesterola, prema mišljenju nutricionista diljem svijeta. Neki stručnjaci preporučuju topiva vlakna koja vežu kolesterol u probavnom sustavu i odvlače ga iz tijela prije nego što dođe u cirkulaciju, dok se drugi zalažu za konzumaciju nezasićenih masti, navodi Harvard Health.
Evo kojih 5 namirnica možete jesti svakodnevno bez straha od povećanja razine kolesterola.
1. Zob
Jednostavan prvi korak za snižavanje kolesterola je zdjelica zobenih pahuljica za doručak. Zob sadrži beta-glukan, vrstu topivih vlakana koja stvaraju gel u probavnom sustavu i vežu LDL kolesterol, sprječavajući njegovu apsorpciju u krvotok. Redovitim unosom zobi ukupni kolesterol može se smanjiti za 5-10%.
2. Ječam i druge cjelovite žitarice
Ječam i cjelovite žitarice poput smeđe riže i kvinoje sadrže značajne količine topivih vlakana. Ta vlakna pomažu u smanjenju apsorpcije kolesterola u crijevima te održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, što je korisno za opće metaboličko zdravlje.
3. Grah
Grah je posebno bogat topivim vlaknima. Također, tim je vlaknima potrebno neko vrijeme da ih tijelo probavi, što znači da se dulje osjećate sitima nakon obroka, a to je jedan od razloga zašto je grah korisna namirnica za ljude koji žele smršaviti.
4. Patlidžan i bamija
Ova dva niskokalorična povrća dobar su izvor topivih vlakana. Osim što ih ta karakteristika čini izvrsnima za regulaciju tjelesne težine, što je dodatna prednost za zdravlje srca.
5. Orašasti plodovi
Veliki broj studija pokazuje da je konzumacija badema, oraha, kikirikija i drugih orašastih plodova dobra za srce. Osim toga, orašasti su plodovi bogati nezasićenim mastima i biljnim sterolima koji pomažu smanjiti apsorpciju kolesterola iz hrane.
6. Masna riba
Konzumiranje ribe dva ili tri puta tjedno može smanjiti LDL na dva načina: zamjenom mesa, jer sadrži zasićene masti koje povećavaju kolesterol, i unosom omega-3 masti koje snižavaju LDL. Omega-3 smanjuju trigliceride u krvotoku i također štite srce pomažući u sprječavanju pojave abnormalnog srčanog ritma.
7. Jabuke, grožđe, jagode i citrusi
Ovo voće je bogato pektinom, vrstom topivih vlakana koja snižavaju LDL kolesterol. Osim toga, voće pruža obilje antioksidansa koji dodatno štite srce.