Korjenasto povrće odavno je poznato kao ukusan dio zdrave prehrane. Riječ je o jestivim plodovima koji rastu pod zemljom, kao što su krumpir, mrkva i luk, a poznati su po odličnom nutritivnom sastavu, navodi Healthline.
Ovo je 5 najzdravijih vrsta korjenastog povrća koje se isplati jesto u što većoj mjeri tijekom zime.
1. Luk
Luk je jedno od najpopularnijih korjenastih povrća i osnova je mnogih kuhinja. Bogat je vlaknima, vitaminom C i antioksidansima. Antioksidansi štite stanice od oksidativnog oštećenja i mogu spriječiti bolesti.
Istraživanja pokazuju da konzumacija luka može sniziti razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom i smanjiti rizik od nekih vrsta raka. Osim toga, lako se dodaje salatama, juhama, omletima, složencima, riži ili tjestenini pa ga je moguće bez problema uvrstiti u svakodnevni jelovnik.
2. Batat (slatki krumpir)
Batat je ukusno povrće puno vlakana, vitamina C, mangana i vitamina A, kao i antioksidansa poput beta-karotena.
Studije pokazuju da batat može poboljšati regulaciju šećera u krvi kod dijabetičara i podržati zdravlje imunološkog sustava, vida i kože. Može se peći, kuhati, pržiti ili dodati raznim jelima.
3. Repa
Repa je bogata vitaminom C, vlaknima, manganom i kalijem. Vitamin C jača imunitet i smanjuje simptome respiratornih infekcija, što je posebno korisno tijekom zime.
Možete je koristiti kao zamjenu za krumpir u različitim jelima.
4. Đumbir
Đumbir je bogat antioksidansima poput gingerola, koji ima brojna ljekovita svojstva. Pomaže kod mučnine, bolova, upala te simptoma osteoartritisa i menstrualnih bolova.
Odličan je dodatak čajevima, juhama, smoothiejem i drugim raznim jelima.
5. Cikla
Cikla je bogata vlaknima, folatom i manganom. Sadrži nitrate koji šire krvne žile, snižavaju krvni tlak i poboljšavaju zdravlje srca.
Istraživanja pokazuju da cikla može poboljšati tjelesne performanse, cirkulaciju i potencijalno usporiti širenje stanica raka.