Čudesna kurkuma

Kurkuma u ajurvedi zlata vrijedi. Taj snažan i moćan začin ima veliku ulogu u ajurvedskoj medicini – ima protuupalna svojstva, potiče cirkulaciju i metabolizam estrogena. Taj ženski spolni hormon, među ostalim funkcijama, uvelike utječe na naš izgled jer potiče stvaranje kolagena i time povećava elastičnost kože te potiče rast i bujnost kose. Kurkuma djeluje kao snažan antioksidans boreći se protiv nestabilnih molekula slobodnih radikala koji oštećuju stanice naše kože.

Ujedno, jača imunitet, čisti toksine, potiče cirkulaciju krvi u abdomenu i maternici (zbog čega je bitna za zdravlje žene), održava zglobove i ligamente fleksibilnima (upravo zato je uzimaju mnogi jogiji)... Nebrojeno je razloga zašto pijem zlatno mlijeko od kurkume svako jutro natašte. Osjećam kako kurkuma energizira i regenerira moje tijelo, um i duh. Budući da kurkuma tako blagotvorno djeluje iznutra, naravno da je to vidljivo i na mojoj koži, jer znamo da ljepota dolazi iznutra.

Otkako pijem zlatno mlijeko, moja se koža bolje i lakše regenerira te ima blistav sjaj usprkos umoru i neispavanosti koje osjećam otkako sam nedavno postala majka. Kurkuma je, također, jedan od osnovnih sastojaka i mog ajurvedskog praha za umivanje koji doslovno  briše umor s moga lica i čini ga svježim i spremnim za svaki novi dan.

mlijeko
Shutterstock mlijeko


Zlatno mlijeko
2 dl biljnog mlijeka, prema želji
1/2 žlice ghee maslaca
1 žličica kurkume
crni papar

Na vatru stavite mlijeko, dodajte ghee, kurkumu i prstohvat crnog papra. Kada prokuha, maknite s vatre i poslužite toplo. Ako napitak želite zasladiti, primjerice medom, tada ne preporučujem istovremeno dodavanje pročišćenog maslaca jer je kombinacija tih dviju namirnica vrlo teška za probavu i cijeli organizam. Prema želji, napitak možete oplemeniti i drugim zimskim zagrijavajućim začinima, poput cimeta, kardamoma, klinčića, đumbira. U tom je slučaju važno da je omjer kurkume i ukupne količine svih ostalih začina 2:1.

Tamara Dabinović: Matcha latte za lijepu kožu

Lejla Kažinić Kreho: Moja unutarnja botoks-terapija