Zbog njihove slatkoće i mekoće, pasta od smokava često se koristi kao zamjena za šećer jer je zdravija opcija od kukuruznog sirupa i saharoze. Mnogi je koriste i za pripremu pita, pudinga, kolača i drugih slastica.

Smokve su bogate mineralima, vitaminima i vlaknima – vitamin A, B2, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, natrij i kalij. Evo kako pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje:

Sprječavaju konstipaciju

Tri smokve sadrže oko 5 grama vlakana. Tako visoka koncentracija vlakana pomaže u održavanju zdravlja crijeva i njihovom urednom funkcioniranju. Vlakna povoljno djeluju na pokrete crijeva, sprječavaju konstipaciju i uklanjaju proljev.

Gubitak težine

Vlaknima bogate smokve također pomažu u smanjenju tjelesne težine, a ako se jedu s mlijekom, mogu rezultirati dobivanjem na težini. Dovoljno je nekoliko smokava dnevno da bi naše tijelo dobilo dovoljno hranjivih tvari, stoga ne treba pretjerivati. Energetske pločice koje sadrže smokve također su odličan izbor zdravog međuobroka za djecu i odrasle.

Smanjuju razinu kolesterola

Smokve sadrže pektin koji je topivo vlakno. Kada se vlakna kreću kroz probavni trakt, ona skupljaju višak kolesterola i nose ga prema sustavu za izlučivanje kako bi se uklonio iz tijela. Pektin iz voća također pomaže zdravim pokretima crijeva. Smokve stoga mogu imati laksativni učinak.

Sprječavaju bolesti srca

Suhe smokve sadrže fenol, omega-3 i omega-6 masne kiseline. Ove masne kiseline smanjuju opasnost od srčanih bolesti, a lišće smokve smanjuje količinu triglicerida koji su još jedan veliki uzročnik srčanih bolesti.

Pomažu kod raka crijeva

Prisustvo vlakana pomaže pri poticanju uklanjanja slobodnih radikala i drugih tvari koje uzrokuju rak, posebno u debelom crijevu, jer vlakna povećavaju zdrave pokrete crijeva.

Sprječavaju rak dojke

Sustavi tijela toliko su usko međusobno povezani da hormonski sustav utječe na obrambeni, što zauzvrat djeluje na sposobnost antioksidanata da se bore protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali glavni su čimbenici nastajanja raka, stoga se smokve brinu za dodatnu liniju obrane, oprskrbljujući tijelo dovoljnom količinom vlakana.

Kontroliraju dijabetes

Američko dijabetičko društvo preporučuje smokve kao voće izuzetno bogato vlaknima koje pomaže u funkcionalnoj kontroli dijabetesa. Lišće smokve smanjuje količinu inzulina potrebnog za tretiranje pacijenata koji si redovito daju injekcije inzulina. Bogate su kalijem koji pomaže u reguliranju količine šećera koje tijelo apsorbira nakon obroka. Velike količine kalija osiguravaju rjeđu pojavu pada i rasta šećera u krvi.

Sprječavaju hipertenziju

Često konzumiramo natrij u obliku soli, no niske količine kalija i natrija mogu dovesti do hipertenzije. Smokve sadrže puno kalija a malo natrija, pa čine savršenu obranu protiv učinaka hipertenzije. Djeluju i umirujuće na živčani sustav.

Pomažu kod bronhitisa

Kemijske tvari sadržane u smokvinu lišću idealni su sastojci za izradu čaja. Čaj od smokvinog lišća propisuje se za bolesti kao što je bronhitis te sprječava i smanjuje simptome astme.

Venerične bolesti

Smokve se tradicionalno koriste u Indiji i drugim dijelovima svijeta kao umirujući melem za venerične bolesti. Oralno uzimanje ili lokalna aplikacija ovog voća olakšava poteškoće kod spolno prenosivih bolesti. No, potrebno je načiniti još znanstvenih istraživanja o točnom rasponu simptoma i bolesti na koje ovo voće pozitivno djeluje.

Pomažu kod seksualnih disfunkcija

Smokve su se stoljećima preporučivale kao način za smanjenje seksualnih disfunkcija kao što je sterilnost, te disfunkcije izdržljivosti i erekcije. Smokve su važan dio mitologije i kulture koji se povezuje s plodnošću. Njihova uloga kao afrodizijaka je upitna, ali velika količina vitamina i minerala vjerojatno je razlog za podizanje tjelesne energije i izdržljivosti koju ljudi tumače kao seksualni nagon. Za poboljšanje seksualne moći savjetuje se namočiti 2-3 smokve u mlijeku preko noći i ujutro ih pojesti.

Jačaju kosti

Smokve su bogate kalcijem koji je jedan od najvažnijih sastojaka za jačanje kostiju i smanjenje rizika od osteoporoze.  Bogate su i fosforom koji potiče formiranje kostiju i njihov ponovni rast u slučaju oštećenja ili degradacije. Džem od smokava je također dobar izvor kalcija.

Sprječavaju urinarni gubitak kalcija

Ljudi koji su na prehrani bogatoj natrijem mogu biti pogođeni pojačanim urinarnim gubitkom kalcija. Velika količina kalija pomaža da se to izbjegne i regulira sadržaj izlučenog urina. Smanjuje gubitak kalcija a povećava uklanjanje mokraćne kiseline i drugih štetnih toksina iz tijela.

Sprječavaju makularnu degeneraciju

Glavni uzrok gubitka vida kod starijih ljudi je makularna degeneracija. Organske smokve pomažu kod ovog čestog znaka starenja.

Druge dobrobiti

Smokve su korisne i u liječenju različitih bolesti dišnog sustava kao što su hripavac i astma. Pomažu kod visoke temperature, boli u uhu, gnojnih čireva, odlično djeluju i na jetru, reguliraju kiselost u tijelu. Konzumiranje ovog ukusnog voća također je i brz te zdrav način za dobivanje na težini nakon bolesti.

Savjet

Konzumiranje prevelike količine svježih smokava može uzrokovati proljev. Suhe smokve bogate su šećerom pa pontencijalno mogu uzrokovati karijes. Osobe alergične na smokve ili neke od tvari koje sadrže mogu imati blage do ozbiljne alergijske reakcije. U prvom tjednu nakon operacije bolje je ne uzimati veliku količinu smokava jer one kod osjetljivih ljudi mogu izazvati krvarenje u probavnom traktu.

Izvor: www.organicfacts.net