Znanstvena istraživanja i njihovi rezultati, začudo, izravno se poklapaju s nekoliko teorija na koje se oslanjaju herbalisti i homeopati. Jedna od njih je takozvana doktrina potpisa. Potpis u ovom smislu znači oznaka prirode. Doktrina potpisa u osnovi podrazumijeva da su ljudi dio prirode, nikako odvojeni od nje, a ta se povezanost pokazuje i u izgledu. Stoga, kažu, način na koji hrana utječe na tijelo mogao bi se ogledati u sličnosti hrane i dijelova ljudskog tijela. Kategorizirajući tijelo u dno, torzo i glavu, zagovornici ove teorije kažu da hrana u prirodi odgovara određenim dijelovima tijela, ovisno o tome gdje je rasla: ispod zemlje (korijenje), na zemlji (stabljike) ili iznad zemlje (lišće i plodovi).

hrana
Kristina Lenard hrana
Rajčica za srce

Uočeno je da cjelovite namirnice imaju unutarnju strukturu poput nekih organa i da je to signal prirode kojim nam otkriva korisnost svojih plodova. Ako želite primjer, zapitajte se što je meko, crveno i ima četiri komore ispunjene tekućinom. To može zvučati kao zagonetka, no ako odgovorite srce ili rajčica, u oba slučaja bit ćete u pravu.

Stare civilizacije znale su ne samo da rajčica izgleda kao srce nego da je učinkovita u liječenju i balansiranju tegoba vezanih uz srce. Stabljika rajčice pak može predstavljati plućnu arteriju u ljudskom tijelu. Zanimljivo, rajčice su se nekad smatrale afrodizijakom, a nazivali su ih i „ljubavnim jabukama“, što svakako, složit ćete se, ima veze sa srcem.

Moderne studije otkrivaju da rajčice sadržavaju likopen (snažni antioksidans) koji djeluje slično kao aspirin u sprječavanju zgrušavanja krvi. Kombinacija likopena i drugih fitonutrijenata u rajčicama dobra je za srce i važan je dio prehrane za osobe koje imaju previše masnoća u krvi i sužene krvne žile, što je, i jedno i drugo, rizik za stvaranje krvnih ugrušaka.

Nedavna studija s Harvarda pokazala je da svakodnevno konzumiranje rajčica smanjuje obolijevanje od srčanih bolesti za čak 30 posto. Druga je pak studija pokazala da dodavanje rajčice u prehranu samo tijekom jednog tjedna udvostručuje razinu likopena u organizmu. Uz to, smanjuje i oksidaciju u tijelu, a to je dobro za cirkulaciju i funkciju srca. Jedno desetogodišnje istraživanje pokazalo je da organski uzgojene rajčice imaju višu razinu flavonoida koji štite od bolesti srca od uobičajeno uzgojenih rajčica, što je u skladu s postavkama doktrine potpisa.

I grožđe smanjuje rizik od srčanih bolesti

Grožđe također, čini se, smanjuje rizik od srčanih bolesti. Crveni grozd oblikom nalikuje srcu, a svaka pojedinačna boba krvnoj stanici. Istraživači u Velikoj Britaniji otkrili su da polifenoli u koži grožđa, ali i crnom vinu, pomažu u sprječavanju srčanih bolesti. Jedan od tih polifenola, poznat pod kraticom OPC, ima antioksidativni učinak i do 50 puta jači od vitamina C te dokazano jača stijenke krvnih žila, čime potpomaže zdravlje kardiovaskularnog sustava. Amerikanci su nedavno otkrili i snagu resveratrola, tvari iz tamnog grožđa koja ima antioksidativni te anti-aging učinak.PageBreak

hrana
Kristina Lenard hrana
Orah i mozak

Orah ne samo da nalikuje na ljudski mozak nego i pomaže u sprječavanju mnogih neuroloških bolesti. Ima tvrdu ljusku, baš kao što mozak ima lubanju koja ga štiti. Čak ima i dio koji spaja njegove dvije jednake polovice, poput spojnice dviju hemisfera mozga.

Orašasti plodovi su bogati mineralima i vitaminima poput tiamina, vitamina B6, folne kiseline i magnezija koji svi igraju važnu ulogu u funkcioniranju živčanog sustava.

Dobro je poznato i da je većina orašastih plodova bogat izvor esencijalnih masnih kiselina. Orasi tako sadržavaju alfa-linolensku kiselinu koja suspreže upalne procese, glavne čimbenike u razvoju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Također, osobe koje imaju visoku koncentraciju te kiseline u organizmu manje su sklone riziku od moždanoga udara.

Znate li da se mozak sastoji od 60 posto masnoće? U tom svjetlu masnoće iz oraha presudne su za zdravlje i optimalni rad mozga. No to zapravo nije ništa novo jer su još stari Grci prije 2800 godina orahe cijenili kao hranu za um.

hrana
Kristina Lenard hrana
Kikiriki, pinjoli, smokve, šparoge za mušku spolnu moć. I mrkva.

Mnoštvo je hrane koja potiče mušku spolnu moć. Kad smo kod orašastih plodova, pinjoli su puni cinka koji potiče potenciju i plodnost kod muškaraca. Malo mašte pomoći će vam da se prisjetite na što vas pinjoli oblikom podsjećaju. No i kikiriki, primjerice, pomaže u sprječavanju nekih vrsta raka, posebno raka prostate.

Istraživači s Tajvana otkrili su da izdanci kikirikija sadržavaju pitičnu kiselinu, resveratrol, fitosterol, sve redom antioksidanse koji su prvoklasni borci protiv tumora. Kikiriki sadržava i aminokiselinu arginin koja povećava razinu dušikovog oksida. Spomenimo samo da se popularni lijek za erektilnu disfunkciju Viagra također temelji na djelotvornosti dušikovog oksida. Dakako, ona je u lijeku mnogo snažnija od prirodne varijante.

U staroj Grčkoj i smokve su bile povezane s plodnošću i vođenjem ljubavi, dok se u južnoj Europi njegovao običaj bacanja smokava na mladence umjesto riže kako bi im se poželjelo sretno potomstvo. I doista, smokve su bogate aminokiselinama i stimuliraju seksualni nagon te povećavaju broj i pokretljivost spermija. Obično na grani vise u paru i prepune su sjemenki – baš poput testisa.

Nema nagrade za onoga tko pogodi što će konzumiranje tikvica, banana, šparoga i krastavca učiniti za alfa mužjaka. Odgovor je jednostavan. Hrana u obliku falusa, pokazuju istraživanja, dobra je za proizvodnju muških spolnih hormona. Hindusi su vjerovali da je banana znak plodnosti. Možda su imali intuiciju, a mi danas imamo potvrdu budući da znamo da je to voće bogato kalijem i B-vitaminima koji potiču seksualnu funkciju i izdržljivost.

Šparoge su pak bogate vitaminom E, a to je još jedan vitamin presudan za spolno zdravlje. Samo jedan pogled na mrkvu dovoljan je da zaključite da je to također hrana za alfa mužjake. No ona ima dvostruku funkciju – kad je narežete, podsjeća na šarenicu oka, a svi znamo što mrkva čini za vid uz pomoć vitamina A, koji je presudan za zdravlje retine.

hrana
Kristina Lenard hrana
Avokado za maternicu, naranča za grudi

Jagoda je u prošlosti bila simbol Venere, mitološke božice ljubavi. Promotrite li je dobro, jagoda vas može podsjetiti na bradavicu, stoga ne čudi što se za to voće tvrdi da potpomaže zdravlje reproduktivnog sustava. Na sličnom je tragu i drugo citrusno voće koje može biti važno za žene. Naranča, primjerice, gotovo doslovno preslikava žensku dojku, koja je također građena od režnjeva u opnama.

Citrusna hrana, a posebno naranča, sadržava monoterpene, tvari koje imaju protutumorsku aktivnost. Avokado pak privlači našu pozornost jer mu treba točno devet mjeseci da bi se razvio i preuzeo oblik maternice. Avokado sadržava folnu kiselinu, vitamin B6 i kalij koji su presudni za zdrav razvoj fetusa, a mogu pomoći i u smanjivanju simptoma jutarnje mučnine.

Doktrina potpisa još je jedan primjer drevne mudrosti koju su nanovo iznjedrila istraživanja moderne znanosti: jednostavne principe koje smo vam otkrili možete iskoristiti u istraživanju svoje povezanosti sa svijetom koji vas okružuje. U tom procesu možete čak doći i do skrivenih slojeva zanemarene intuicije. Pokušajte!