Hipokrat je detoksikaciju preporučivao za poboljšanje zdravlja, Platon zahtijevao od svojih učenika da mjesec dana čiste organizam kako bi pripremili tijelo i duh za njegova poučavanja, a većina religija piše o postu kao načinu pročišćenja duha. Detoksikaciju danas odabiremo kada se osjećamo umorno i iscrpljeno, psihički i fizički, ali i kao dio rituala za ljepšu, čišću i sjajniju kožu.

Lagani post

U procesu najveću ulogu imaju jetra, debelo crijevo i bubrezi. Suradnici koji posebno jetrima u tome pomažu jesu vitamini skupine B i flavonoidi te glutamin, moćan antioksidans što ga proizvodi tijelo. Zato je tijekom detoksikacije, da bismo što manje dodatno opteretili jetra, važno izbjegavati alkohol, nikotin, kofein, umjetne boje i aditive te stresne situacije. Ako jetrima ne osigurate potrebne nutrijente za uspješnu detoksikaciju, ona neće imati drugog izbora nego da štetne tvari vrate u krvotok. To će pak opteretiti organizam na drugim poljima; bubrezi će pokušati kompenzirati štetu ili će koža putem žlijezda lojnica pokušati izlučiti toksine kroz znoj. Takvo izlučivanje toksina može oštetiti kožu i očitovati se kao crvenilo, akne, suhoća, osip ili preuranjene bore.

Srećom, koža se prirodno obnavlja na dnevnoj bazi, odbacujući odumrle stanice i stvarajući nove. Time nam uvijek iznova pruža priliku za novi početak, a najbržu pomoć osigurat ćemo joj laganim postom. Glatka i čista koža oslanja se na obilje svježeg voća i povrća te povećan unos izvorske­ vode. Izbjegavajte crveno meso, rafinirane namirnice, šećere, prženu hranu, nezasićene masne kiseline. Dobrodošle su namirnice bogate betakarotenom, vitaminima skupine B, vitaminom C, magnezijem, cinkom, kalcijem, masnim kiselinama omega-3.

Za detoksikaciju su jednako važni napici. Čista voda nije jedino što smijete piti. Možete se častiti raznovrsnim zdravim napicima, a vodu možete oplemeniti limunovim sokom, ploškama krastavca ili jabučnim octom, koji će pojačati učinak detoksikacije. Biljni čajevi itekako su preporučljivi, posebice zeleni i bijeli te čaj od maslačka, kao i svježe iscijeđeni sok agruma, osobito grejpa.