Poznajete li ijednu životinju koja priprema hranu prema receptu?

Jedan od najtežih aspekata sirovojedstva s kojim se susrećem na radionicama, u savjetovanjima i neobaveznim razgovorima jest naša programiranost informacijama i potreba za kompliciranjem. Namjerno kažem „naša“ jer mi se još uvijek, nakon što godinama kod sebe osvještavam te osobine, čini da imam pune ruke posla.

Dakle, da pojednostavim: držim radionice jer ljudima želim pokazati kako mogu pripraviti ukusne i zdrave obroke od namirnica koje mogu kupiti u svojoj blizini. I s vremenom sam primijetila da moji recepti postaju sve jednostavniji. Često vrijeme obroka podrazumijeva i vrijeme koje je potrebno za njegovu pripremu, a modernom umu usmjerenom na komplicirane recepte s pomno razrađenim koracima (koji nas često ostavljaju s težinom u trbuhu) ponekad je iznimno teško pojmiti da u prirodi ne postoje recepti.

Ponovno podsjećam na to što sam već toliko puta rekla: dio smo prirode i stoga je dobro promatrati je i učiti od bića koja su joj bliža. Mislim, stvarno, poznajete li neku životinju u prirodi koja priprema hranu prema receptima?

breskve
Thinkstock breskve
Biram breskve!

U prirodi postoji vrijeme obilja, sezona neke namirnice. I ovo mi se ljeto otvorila sasvim nova vizura kako još bolje iskoristiti to prekrasno razdoblje. Koncept monodijete često sam susretala tijekom proučavanja sirovojedstva, no ove je godine sasvim prirodno preobrazio moje obroke u superbrze, superjednostavne, superhranjive i superslasne veselice.

Kad kažem veselice, to doista i mislim! Baš sam jučer kupila breskve iz lokalnog voćnjaka i onako svježe, nezačinjene, nezdružene s nekim drugim sastojcima eksplodirale su mi na okusnim pupoljcima savršenim omjerom slatkoće i arome.

Tko se ne bi veselio tome da može pojesti nešto doista ukusno, a da za to nije morao ništa učiniti osim otići na izlet u prirodu? Hm, još vam nije do kraja sjelo? Sjetite se stajanja pokraj lonaca dok se ručak krčka, i to na temperaturama koje dosežu i premašuju 40 ºC, s tim da, osim sadržaja posude u kojoj kuhate, neumoljivim fizikalnim zakonima bude zagrijan i zrak u prostoru u kojem pripremate hranu.

Ovo ljeto biram breskve! Ili da se vratim u sirovojedski svijet i recepte koji često imaju podugačke liste sastojaka, zahtijevaju određenu vještinu pri pripremi ili opremu koju nemate i tako dalje. Biram breskve! I sada mi je potpuno jasna priča iz Autobiografije jednog jogija, kada Yogananda opisuje kako se zaustavlja pokraj stabla manga i gosti se njegovim plodovima, a sam opis zrači atmosferom nadomak nirvani.     

Vrhunski spa tretman probavnog sustava

Osim uštede vremena, a o nezahtjevnosti da i ne govorimo, monodijeta je vrhunski spa tretman probavnog sustava, a posljedično i cijelog organizma. Dakle, tijekom procesa probave aktivira se složeni mehanizam izlučivanja probavnih sokova koji imaju funkciju iz pojedenih namirnica izvući maksimalnu nutricionističku korist za naše tijelo. Ako pojedemo obrok s više od tri ili pet različitih vrsta namirnica, tijelo mora „prekovremeno“ raditi da detektira kako se nositi s tim izazovom.

Nerijetko ćemo to prepoznati kao umor nakon obroka, težinu u trbuhu, pad koncentracije, nadutost i vjetrove, a ne bi trebalo iznenaditi i ako se to manifestira kao teže podnošenje izazovnih vremenskih prilika zbog povećanog napora tijela da probavi prekompliciran obrok. Ako osoba ima problema s intolerancijom hrane i alergijama, znatno je lakše dokučiti koji su okidači problema hranimo li se jednostavno jer se simptomi očituju u relativno kratkom roku, a što je manje namirnica u obroku, lakše je izdvojiti uljeza.

Prednosti monodijete

Monodijeta je način da tijelu pojednostavimo stvari. Suprotno uvriježenom mišljenju, monodijeta nije prehrana jednom vrstom namirnica ili jednom namirnicom dok vam se ona ne zgadi. Tu je riječ o ekstremima koji mogu dovesti do ozbiljnih metaboličkih poremećaja i nutricionističkih deficita.

Monodijeta podrazumijeva da se jede jedna vrsta namirnica u jednom obroku dok ne osjetimo sitost te je preporučljivo imati barem jedan tako jednostavan obrok u danu. Vratimo se breskvama – ovih dana pred sebe stavim zdjelu bresaka i jedem ih dok ne osjetim da mi je dovoljno. To se ne manifestira kao težina, nego prije doslovno kao želja – ne želim više jesti. I svaki obrok može mi biti druga namirnica, a da ništa ne gubim od koristi koje monodijeta nosi sa sobom.

Stoga vas pozivam da ovo ljeto, kada odlazite na odmor, razmislite i o odmoru probavnog sustava. Monodijeta vam se možda neće činiti kao izbor za dulje razdoblje, no svakako će vam otkriti mnoge svoje prednosti, osobito ljeti koje, unatoč svom obilju, može predstavljati pravi izazov organizmu.

Savjet: Ako vam se čini da morate pojesti previše te namirnice koju ste odabrali za svoj obrok, na kraju pojedite nekoliko orašastih plodova ili suhog voća
ili povrća