Svladajte terminologiju
Što manje, to bolje. Općenito, manji broj etiketa i sastojaka znači da je hrana kvalitetnija. Prirodne namirnice koje rastu izravno iz tla najčešće ne trebaju mnoštvo etiketa. Zbog toga je svaki domaći proizvod općenito kvalitetna hrana. (Napomena: uvjerite se da su namirnice ukusne, imaju zdrav miris i da nisu premazane voskom; takve su poput barbika – sjajno izgledaju, ali nemaju gotovo ništa u sebi. Često im je i okus slabiji, a hranjiva vrijednost niža.)
Pripazite na uljeze. Popisi sastojaka mnogih namirnica pokušavaju vas zavarati – svakako da neće vikati na sav glas: »Trenutačno izaziva srčani udar!«, ali ipak upozoravaju na opasnosti. Evo na što trebate osobito pripaziti:
Šećeri. Dekstroza, saharoza i ostalo što završava na »oza«. Tu se ubraja i manitol, kao i ostali sastojci koji završavaju na »ol«. To su alkoholi koji se brzo pretvaraju u šećer. Držite se podalje od namirnica koje sadržavaju više od četiri grama šećera po obroku. Čak su i prirodni šećer, poput melase, šećeri, stoga ni njih ne biste trebali uzimati više od četiri grama po obroku, osim ako nije riječ o samom voću (voće je iznimka, jer sadržava mnogo hranjivih tvari).
Masti. Osim zasićenih masnih kiselina (manje od četiri grama po obroku) i transmasnih kiselina (sve ih trebate izbjegavati), trebali biste izbjegavati i ostale namirnice s masnoćama, pod nazivima djelomično hidrogenizirano, palmino i kokosovo ulje.