Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izbjeći pesticide u voću i povrću?

Često čujemo da moramo unositi što više voća i povrća, s pravom jer te su namirnice pune antioksidansa, vitamina i minerala. No svi dobri fitonutrijenti mogu se izgubiti dodavanjem herbicida i pesticida. Evo što sve možete učiniti ...

 hrana Izvor: Profimedia

Prirodni lijek za rak

Prema američkim istraživanjima, količina antioksidansa u tijelu u izravnoj je vezi s time koliko ćemo živjeti. Tisuće aktivnih tvari u voću i povrću pozitivno utječu na zdravlje, a mnogi od njih sudjeluju i u prevenciji raka. Jednim imenom nazivamo ih fitonutrijenti. Određene vrste poput bobičastog voća i povrća gorkastog okusa, npr. rikule i kelja, imaju antikancerogeno djelovanje zahvaljujući tvari salvestrolu. Samo ime potječe od latinske riječi salve što znači spas.

Zahvaljujući timu znanstvenika s britanskog sveučilišta De Montfort, možda smo na tragu pronalaska prirodnog lijeka za rak. Naime, tamošnji profesori Dan Burke i Gerry Potter u svojim su istraživanjima došli do otkrića da bi ova tvar mogla biti ključ za prevenciju i terapiju raka. Salvestroli se jedino mogu aktivirati unutar tumorske stanice, što teoretski omogućuje tretman raka bez nuspojava.

Djeca 'pojedu' više pesticida od odraslih

No svi dobri fitonutrijenti mogu se izgubiti dodavanjem herbicida i pesticida. Organski uzgojeno voće i povrće daje nam veću zaštitu uz više vitamina i minerala. Ono što danas zabrinjava jest to da djeca više konzumiraju namirnice bogate pesticidima nego odrasle osobe. Razlog je vjerojatno što unose veće količine voća i povrća u odnosu na njihovu tjelesnu težinu nego odrasli, i to u godinama kad se njihova tijela najintenzivnije razvijaju. Stoga, posebno u tim godinama, prednost treba dati organski uzgojenom voću i povrću. Jednako vrijedi za trudnice.

Nažalost, mnogi si financijski ne mogu priuštiti kupnju organski uzgojenih namirnica koje su kod nas vrlo skupe. Stoga ovdje pogledajte popis najviše zagađenih vrsta voća i povrća, čiji biste unos trebali smanjiti ako mislite da je ono konvencionalno uzgojeno. U njihovu se uzgoju koristi mnogo više kemikalija nego u uzgoju nekih drugih kultura.

Pitanje rajčica

Druge vrste voća i povrća prirodno su zaštićene jer imaju deblju i nepropusniju koru, a neke poput brokule štiti organizacija ploda – cvjetovi su gusto stisnuti pa vanjske kemikalije teže prodiru, a i štite je okolni listovi koji stvaraju svojevrsnu fizičku barijeru. Kao što ćete primijetiti ovdje, jedna od najomiljenijih namirnica, tipična za mediteranski stil prehrane – rajčica spada među 15 namirnica koje ne moraju biti ekološke. Ovo je doista iznenađujuće jer je rajčica donedavno bila na ljestvici najviše zagađenih!

Prema organizaciji EWG – Environmental Working Group (Radna grupa za okoliš), istraživači ne mogu dokazati zašto je došlo do ove promjene. Je li to zato što su proizvođači rajčice postali oprezniji pa upotrebljavaju manje invazivne pesticide ili je došlo do bolje higijenske manipulacije rajčicama, ili je pak uzrok u klimatskim promjenama zbog kojih se promijenila i populacija nametnika – još nije jasno. No moj je savjet da, kada god možete, kupujete ekološki uzgojene rajčice.

Otopina koja skida teške metale s voća i povrća

Kupnja na tržnicama jedna je od alternativa organski uzgojenoj hrani jer nam nudi svježe sezonske namirnice, iako i tada moramo imati svoju bakicu ili neku drugu osobu kojoj možemo vjerovati s obzirom na to da i oni koji svoje proizvode nude na tržnici također mogu koristiti moderna sredstva za proizvodnju hrane. Ne kupujte na otvorenim klupama koje su blizu prometnica jer će takvi proizvodi imati više teških metala po površini koji dolaze iz ispušnih plinova automobila.

No ako ipak kući dođete s voćem i povrćem za koje sumnjate da je konvencionalno uzgojeno i da sadrži teške metale, onda ih prije upotrebe jednostavno potopite u veću posudu vode kojoj ste dodali nekoliko žlica octa. Neka odstoji nekoliko minuta, isperite ih te upotrijebite. Ovaj će postupak pomoći da se teški metali uklone s površine, a daljnjim guljenjem kore odstranit ćete trećinu pesticida.  

Svaka je namjera da se određeni proizvod učini zdravijim za pohvalu, osobito ako takvi proizvodi mogu spriječiti određene bolesti te pridonijeti zdravlju. Trebamo biti zahvalni što danas na policama trgovina, tržnicama i u obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima postoji izobilje hrane koju možemo birati, no isto tako danas više nego prije moramo paziti što kupujemo kako bismo se zaštitili od bolesti.  

Najnovije