Ječam je u prošlosti bio često korištena žitarica i starije ga generacije pamte kao prekrupu koja se tradicionalno dodavala juhama.
Prednosti
Ječam ima nizak glikemijski indeks što znači da će, nakon što smo ga pojeli, polagano ispuštati šećer u krv. Vrlo je bogat topivim i netopivim vlaknima. Netopiva su vlakna ječma antikancerogena te djeluju preventivno na karcinom debelog crijeva. Topiva vlakna ječma pomažu bržem metabolizmu masti i ugljikohidrata te snižavaju razinu kolesterola u krvi.
Ječmena trava (barley grass) učinkovito alkalizira tijelo i pridonosi očuvanju optimalne razine kalcija u tijelu. Ovaj pripravak napravljen od mladog sušenog ječma zadržao je sve važne bioaktivne tvari. Ječmena trava sadrži vitamine i minerale, uključujući cink, magnezij, fosfor, mangan, kalij, bakar, vitamine skupine B poput B1, B2, B6 i vitamin K. Istraživanja pokazuju da ječmena trava djeluje dobro kod dijabetesa, pretilosti, artritisa te kao pomoć u liječenju metaboličkog sindroma. Pomaže u smanjenju klorovodične kiseline u želucu te je stoga podrška probavnom sustavu.
Preporuka
Ječmena trava prodaje se u obliku praha. Svakodnevno uzimanje jedne do dvije žlice praha otopljenog u vodi uspješno alkalizira tijelo. Kuhani ječam može se dodavati salatama, juhama, koristiti u napicima, a ječmene pahuljice dio su zdravog doručka u kombinaciji sa svježim voćem i orašastim plodovima.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.