Sastojci

6 šalica zobenih pahuljica
1 ¼ šalice sjemenki suncokreta i bundeve
1 šalica pahuljica od kokosa
1 šalica sušene brusnice
¾ šalice meda
1/3 šalice kokosova ulja
3 bjelanjka
¾ žličice soli

Postupak

Zagrijte pećnicu na 180 ˚C. Pomiješajte zob, sjemenke suncokreta i bundeve u većoj posudi. U drugoj umutite bjelanjak sa soli dok ne dobijete gustu pjenu, a zatim dodajte med i kokosovo ulje. Sjedinite obje smjese i promiješajte da se sastojci međusobno prožmu. Prebacite smjesu na dva lima za pečenje koja ste prethodno prekrili papirom za pečenje. Rasporedite smjesu u tankom sloju i stavite peći 20 minuta.

Nakon toga, špatulom nježno preokrenite granolu, gurajući je od krajeva lima prema sredini papira za pečenje. Nastavite peći dok ne dobije zlaćanu nijansu, još oko 10 minuta. Izvadite je iz pećnice i pustite da se potpuno ohladi. Tako ohlađenu granolu premjestite u staklenku, dodajte sušeno voće i promiješajte. Ako je čuvate u hladnjaku ili vakumiranoj posudi, može potrajati i više mjeseci.

Osobni pečat

Po vlastitom ukusu, svaki put možete napraviti drugačiju granolu kao, primjerice, ove tri slasne varijante:

Slatko. Zobenim pahuljicama dodajte grubo narezane bademe i sjemenke suncokreta, zasladite medom, cimetom i vanilijom, a nakon pečenja dodajte grubo narezane komadiće crne čokolade te, po želji, sušeno voće.
Hrskavo. Zobene pahuljice obogatite grubo nasjeckanim orašastim plodovima – orasima, lješnjacima, pistacijama i/ili bademima te zasladite kombinacijom meda i smeđeg šećera. Nakon pečenja dodajte grožđice ili sušene brusnice.
Egzotično. Uz zob, odaberite brazilske oraščiće, začinite ih sa ¾ žličice suhog đumbira i zasladite smeđim šećerom. Nakon pečenja svoju granolu obogatite tropskim voćem: sušenim ananasom, mangom, kokosom ili đumbirom.