Iako se hrana smrzavala radi skladištenja još u drevnoj Kini, smrzavanje je ušlo u široku upotrebu tek od doba prirodnjaka Clarencea Birdseyea, koji se smatra tvorcem industrije smrznute hrane. Hrana, naime, zadržava svoju hranjivu vrijednost i kada je smrznuta.

U nekim slučajevima, hranjivi sadržaj namirnica se čak povećava nakon smrzavanja. Naravno, namirnice se ne smrzavaju samo zbog svojih hranjivih vrijednosti, neke su, poput mesa i ribe, kvarljive te njihovo smrzavanje sprečava kvarenje i izazivanje brojnih bolesti (od kojih su neke opasne po život). Osim očitih prednosti, kupnjom smrznute hrane možete izbjeći gubljenje vremena na česte odlaske u kupnju jer se smrznuti proizvodi mogu kupiti u većim količinama i čuvati u zamrzivaču.

Smrzavanje voća i povrća prirodan je način produžavanja njihova trajanja, pa nema potrebe da im se dodaju aditivi i konzervansi. Smrznuto voće i povrće zbog toga može biti zdravije od brojnih varijanti svježeg, ali tretiranog voća i povrća.

Da, smrznuto ipak jest zdravo.