Prirodni med koristi se u prehrani, kozmetičkim tretmanima, liječenju i obično je skuplji od umjetnog ili nečistog. Prirodni, čisti med sastoji se od sirovog meda, nečisti med sadrži prirodni med, ali i ostale sastojke, a umjetni se sastoji od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja.

Kako bismo bili sigurni pri izboru, trebali bismo kupovati med izravno od pčelara. Tada možemo iskoristiti priliku i pitati ih kako proizvode med. Sve sastojke koje med sadrži morali bi napisati na etiketi proizvoda. Ako med nije čist, to mora pisati na etiketi, uključujući i postotak pravog meda (ako ga ima). Čisti med sadrži 0 posto vode i njime se ne smiju hraniti djeca mlađa od godine dana.

10 savjeta kako prepoznati prirodni med:

1. Protrljajte kap meda između kažiprsta i palca.

Nešto meda će se upiti u kožu, no prirodni med nije ljepljiv. Ako je ono što utrljate ljepljivo, znači da sadrži šećer ili umjetne zaslađivače.

2. Kapnite nekoliko kapi na papir ili papirnati ubrus.

Čisti med dugo se neće upiti u papir dugo vremena jer ne sadrži vodu.

3. Stavite malo meda kod mrava.

Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stijenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od nametnika kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.

4. Pomiješajte malo meda sa žumanjkom.

Ako je med čist, žumanjak će izgledati kao kuhan.

5. U čašu vode dodajte žlicu meda.

Čisti med će se skrutiti i potonuti na dno, a lažni će se početi otapati.

6. Namažite med na šnitu kruha.

Prirodni med očvrsnut će kruh za nekoliko minuta, a umjetni će navlažiti kruh zbog sadržaja vode.

7. Probajte ga.

Pravi med 'bocka' u ustima neposredno prije gutanja. Lažni med to ne može.

8. Pratite hoće li se med s vremenom kristalizirati.

Imitacija meda ostat će glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo stoji, a pravi će se med kristalizirati.

9. Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti.

Prirodni med neće vam smetati da zapalite šibicu. Lažni med ima vode pa to nećete moći.

10. Dvije-tri žlice meda stavite u mikrovalnu.

Zagrijte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizirati i neće postati pjenast. Lažni med teško će se karamelizirati i bit će prepun mjehurića.